Нужда от амбициозни реформи, по-високи инвестиции, борба с корупцията и затягане на фискалната политика. Това са основните препоръки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към България в последният доклад на институцията, представен днес в София в присъствието на половината служебно правителство, начело със служебния премиер Гълъб Донев.

Според експертите на Органицията, без изпълнението на тези и други необходими условия България няма как да настигне стандарта на живот в богатите страни. Към момента София покрива едва 50% от БВП на глава от населението спрямо средните числа за ОИСР.

Настоящият доклад бе поръчан от службното правителство. Предишният излезе преди две години и тогава имахме надежда, че сме готови за членство, но вътре в Организацията не бе постигнат пълен консенсус за приемането на страната ни. Сега става ясно, че имаме още доста път за извървяване, макар докладът да подчертава, че България има напредък, но той е твърде бавен. Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман обяви, че през 2000 г. този показател е бил 30% за България спрямо средното за организацията.

В конкретика - докладът подчертава, че "фискалната политика ще се нуждае от затягане, за да помогне за справяне с инфлацията." 

"Текущата подкрепа за смекчаване на въздейтвието на високите разходи за енергия трябва да бъде по-внимателно насочена, за да се сведе до минимум инфлационният натиск", пише още в текста. 

И още - подобряването на данъчната система и намаляването на недекларирания труд биха спомогнали за укрепване на публичните финанси, докато създаването на по-добър бизнес и инвестиционен климат би спомогнало за стимулиране на растежа и стандарта на живот. 

ОИСР препоръчва увеличаване на данъците свързани с околната среда, собствеността и наследството. Важно е да се преразгледа и системата за социални грижи, като така може да се подобри социалната подкрепа. Според данните на ОИСР половината от всички данъкоплатци у нас са регистрирани като получаващи минималната заплата.

Основен проблем за България е и демографията. Застяраващото население, ниската раждаемост и високата смъртност, заедно с емиграцията, са пречка пред потенциала за растеж. Докладът казва, че съществуват и дисбаланси на пазара на труда с ниво на заетост над 90% от работници с висше образование и цели 42% от работоспособните, които нямат подходящо образование. В резултат се препоръчва реформа на образованието и допълнителното обучение на вече възрастни и работоспособни хора, по-добри грижи за децата и мерки за обратна имиграция. 

И още нещо важно - ОИСР в пряк текст предупреждават, че раздаването на помощи на калпак и увеличаване на доходите по административен път, плюс увеличените пенсии, създават "риск от вторична инлация".

И накрая ОИСР, очаквано, набляга на реформите свързани с борбата с корупцията. 

"Корупцията налага високи транзакционни разходи на бизнеса. Защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности, вече е закрепена в закона. Въпреки това системата за откриване и разследване на корупцията е фрагментирана", пише в доклада. 

Пише и че трябва да се създаде механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.  

Донев: Отговаряме на условията. В голяма степен

При представянето думата имаше и служебният вицепремиер Гълъб Донев. По думите му "България отговаря в голяма степен на критериите за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие".

"При максимална вътрешна мобилизация разполагаме с възможности да приключим присъединителния процес за около 3 години. Това е наша цел и съм убеден, че можем да разчитаме на подкрепата на Секретариата на ОИСР за нейното постигане".

Според Донев членството в ОИСР е основен външнополитически приоритет на страната, който намира широка политическа подкрепа. Служебното правителство пък правело всичко необходимо за процеса по бързо присъединяване