Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Джо Байдън се разбраха в телефонен разговор преди посещението на Макрон в Пекин да поискат от Китай да ускори съдействието си за прекратяването на войната в Украйна, съобщи Елисейският дворец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Двамата лидери са заявили съвместната си готовност да ангажират Китай да ускори края на войната в Украйна и да участва в изграждането на устойчив мир в региона", се казва в съобщението.

Елисейският дворец заяви, че Макрон и Байдън се надяват, че  Китай ще може  да допринесе за усилията за солидарност между глобалния север и глобалния юг и да изградят съвместна програма за климата и биоразнообразието. Елисейският дворец не оповести подробности от разговорa между двамата държавни глави.

Макрон пристигна днес в Китай днес и визитата му ще продължи до петък. 

Китайският президент Си Цзинпин ще разговаря с него по редица въпроси, касаещи двустранните отношения, заяви по-рано китайското външно министерство.

Франс прес отбелязва, че това е първата визита на френския държавен глава в Китай от 2019 г.

Очаква се следобед Макрон да се срещне с френската общност в Пекин преди началото на натоварена програма. За утре е планирана среща на френския президент с китайския му колега Си Цзинпин, а в петък Макрон ще посети град Гаунчжоу, в Югоизточен Китай.