"След поредните предсрочни избори за парламент живеем отново между две хипотези: ще има редовно правителство – няма да има редовно правителство. Докато се изясни в кое от двете предположения има политически живот, ще припомня, че България има действащо, макар и служебно, правителство."

Това обяви днес, в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев.

След което похвали правителството колко добре се справило с организацията по провеждането на предсрочните парламентарни избори. И то, по думите чу, въпреки прибързаните и недообмислени промени в изборното законодателство.

Поздравления имаше за всички министри, които пряко бяха ангажирани с изборите – вицепремиерът Иван Демерджиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на електронното управление Георги Тодоров и техните екипи.

"След осем месеца убедено мога да заявя, че държавата не се управлява със знаци, тълкования и предположения, а с решения и поемане на отговорност за тях", продължи служебният премиер.

Министерството на финансите подготвя проекта за Закон за държавния бюджет за 2023 г. и ако до края на април преговорите за правителство продължават, служебният кабинет ще внесе в НС този проект и "ще изпълни и тази своя отговорност".

Освен това след конституирането на следващия парламент правителството ще внесе редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите и социалноикономическите проблеми на хората. Сред тях са законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, обяви Донев.