За пореден път премиерът Гълъб Донев направи политическо изказване по време на изборите. Интересното е, че то съдържаше послания, че служебното правителство не трябва да се включва в предизборната кампания, но едва ли не е принудено да го прави от партиите.

"Ние можем да заявим ясно пред общството, че сме готови за изборите. Готови ли са обаче участниците в изборите за отговорните дни, които предстоят след 2 април?

Всеки политичекси играч атакува служебното правителство от своята къща от карти. Волно или неволно ни въвличат в предизборната игра. Ние сме служебна власт.

Друго е важно, удобно се забравя. В последните месеци държавата се управлява от служебно праивтелсво заради неспособността на 48-ото народно събрание да създаде редовна власт. Очакванията на всички са политическите сметки да включват и мисъл за следизборните дни, когато избраните ще вземат решения за общото ни бъдеще в България", заяви Донев преди началото на правителственото заседание.

Фактите обаче са малко по-различни. Служебното правителство само се намеси в предизборната кампания, когато финансовата министърка Росица Велкова отправи послания, според които България е едва ли не пред фалит. Тези послания самата Велкова опроверга на следващия ден. Вчера те бяха опровергани и от президета Румен Радев.

Президентът, които е назначил служебното правителство, обаче си позволи да пренебрегне решение на парламента и да заяви, че докато кабинетът на Гълъб Донев е на власт България няма да праща оръжие за Украйна. И ще работи за мир, т.е. в интерес на агресорите от Кремъл.

Радев призова всички партии да се изкажат по темата. Това освен намеса в предизборната кампания е и излишно упражнение. Позициите на партиите са ясни. В миналия парламент решението за изпращане на оръжие за Украйна бе подкрепено от конституционно мнозинство от над 170 депутати. В подкрепа на решението гласуваха формации като ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС.