"Вариант за коалиция не виждам. Това не означава, че няма формули за съставяне на правителство".

Това заяви днес пред БНР Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България".

"Политически мандат от нашите избиратели да съставим коалиционно управление за кабинет ние нямаме. Това сме обещали. Има формули, които не са политическа коалиция", обясни Кънев.

Според него съвместното явяване на "Демократична България" с "Продължаваме промяната" на изборите не е било грешка.

"Между лидерите на обединението има ежечасна комуникация. На този етап нашата коалиция все още няма консолидирана позиция. Важно е да се запази и засили единството на ПП и ДБ", заяви Кънев.

Той нарече "клюка" твърденията на Иван Христанов, че служебен министър го е информирал за преговори между ГЕРБ и "Демократична България" за съставяне на правителство.

Евродепутатът все пак призна, че резултатът от изборите е разочароващ.

"Това е загуба. Имаме резултат под очакванията."

Радан Кънев открои няколко първостепенни проблема, които стоят пред страната ни.

"Първият е продължаващата руска агресия в Украйна. На второ място е неспособността на българското общество да възстанови конституционния си ред. На трето е ръстът със 100 000 гласа на партия "Възраждане."

За Кънев той не е неочакван.

"Тази политическа сила се подценява се, дори се осмива, а имаме една профашизоидна партия, която има всички белези на обслужваща чужд интерес. Трябва да се спре възходът на партия "Възраждане". Подценяването на такъв риск е крайна политическа безотговорност."

Кънев обясни още, че е притеснен от изказването на Бойко Борисов, че ще предложи на президента да участва в правителство.

"Той го възприема като участник в политическия живот. Това обаче е заплаха за националната сигурност, а не нормален факт. Протегнатата ръка към "Възраждане" също е притеснителна."

Това каза Кънев. И допълни:

"Проблемът с г-н Борисов винаги е бил доверието в неговите намерения. Аз имам своите дълбоки резерви, имам и сериозни основания в собствената си политическа кариера".

Според Кънев позицията на "Продължаваме промяната", че няма да прави коалиция с ГЕРБ, не е изненада.

"Това е в общи линии позицията, която цялата коалиция поддържаше. Не би следвало да се изненадваме ако нашата коалиция поддържа предизборните си обещания", каза Кънев.

Според него е много важно да се запази и засили единството на обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България". И да не продължава въртележката на изборите, защото ръстът на гласовете за "Възраждане" е риск за българската национална сигурност.

"Не се получи привличането на нови избиратели, за което се борихме с позитивна кампания. Няма мандат за смело реформаторско управление, това е тъжната истина.

Малко ме интересува какво казва Манфред Вебер. Българските политически лидери сами, без неговите безценни съвети – извинете ме за иронията, но познавам човека – могат да преценят".

Това каза още Кънев.

По-късно пред бТВ той изтъкна още една причина, поради която "Продължаваме промяната - Демократична България" не може да влезе в коалиция с ГЕРБ - купуването на гласове по време на изборите.

Кънев изтъкна, че на тези избори то е било в рекордни размери, заради връщането на хартиената бюлетина. И поясни, че проблемът не е само в това как то се е отразило на изборните резултати. А най-вече в това, че всеки, който е купувал гласове, сега трябва да си избие парите чрез корупция и беззаконие, като зад него стоят и олигархични кръгове.

Кънев разкритикува и думите на лидера на ГЕР Бойко Борисов, че уважава "Възраждане" и е готов в бъдещото правителство да има министри от служебните правителства. И поясни, че ако ще се прави русофилско правителство мнозинство за това в парламента има и няма защо да се търси подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България".