Политическата криза може да се реши лесно, бързо и без коалиция между  ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Ето как:

Известно е, че за да се избере правителство, трябва да има регистрирани 121 депутати, от които 61 да гласуват в подкрепа на това правителство. И ГЕРБ, и "Продължаваме промяната-Демократична България" ще имат по около 70 депутати. Напълно възможно е всяка от тези парламентарни групи да избере кабинет само със собствените си гласове.

Преди това обаче двете коалиции трябва да седнат и да се разберат по основните приоритети на бъдещото правителство. Те са ясни отдавна - бързо влизане в Шенген, в еврозоната, задействане на плана за възстановяване и устойчивост,  оказване на възможно най-голяма помощ на Украйна, включително военна. В този разговор, разбира се, би могла и може би трябва да участва още една партия - ДПС.

Разбирателство по тези приоритети означава създаване на механизъм за разследване на главния прокурор, поддържане на нисък бюджетен дефицит от 3%, модернизация на българската армия, влизане в ядрото на ЕС и НАТО - все теми, по които тези три партии твърдят, че са на едно мнение.

И като дойде време за гласуване, първата партия със своите около 70 депутати избира кабинет. А втората напуска залата, за да не пречи на този избор.

Нормално е първата по резултат партия да има правото тя да избере кабинет. Това е демокрацията  - гласът народен е глас Божи. Дори когато е хартиен.

Веднага след избора на правителство двете (или трите) парламентарни групи започват да гласуват заедно законите по приоритетите, за които са се договорили. Разделението си остава, но и кризата се решава.

Номерът с напускането на залата ще важи и при евентуални вотове на недоверие. Всъщност при тях втората по численост парламентарна група може дори да не напуска, а само да гласува "въздържал се". Защото за да мине вотът, партията, която го е внесла, трябва да събере подкрепа за него от поне 121 гласа. Такова мнозинство срещу първите две политически сили няма.

След като всичко важно бъде изгласувано и всички цели бъдат реализирани, първите две сили отново сядат на масата, за да обсъдят какво правим - отиваме на избори или продължаваме с кабинета. Положителният сценарий е да са се сработили достатъчно добре, за да се мисли например за радикална съдебна реформа с конституционни промени.

Ако се вярва на изявленията, тази тема не е чужда за тях, както и за ДПС. А тези три формации имат конституционно мнозинство.

Като стана дума за ДПС, ролята на неговите около 40 депутати също е важна. Движението също би могло да напусне залата, за да не пречи на избора на кабинет.

А може дори да остане и да гласува в подкрепа на този кабинет. Така той ще бъде избран по-лесно, с над 100 гласа. Това би било напълно в духа на диалога, за който от ДПС непрекъснато говорят.

Тази алтернатива е условна и трудна за приемане, но си струва поне да бъде обмислена. Защото другата алтернатива е кристално ясна и лесна за предвиждане - още управление на "Дондуков" 2, където се подвизава мурзилка номер 1 на републиката. И още увеличаване на изборните резултати на рашистите, начело с Костя.

Едно е сигурно - нито един от избирателите, които са гласували за ГЕРБ, "Продължаваме промяната – Демократична Бългрия" и ДПС не иска това. Въобще ситуацията, при която евроатлантическите партии имат конституционно мнозинство и въпреки това България се движи по евразийската периферия, е крайно време да приключи.

Доволен от тази ситуация е единствено Путин.