Всяка доставка на смъртоносно оръжие от Китай за Русия ще бъде историческа грешка с дълбоки последици.

Предупреждението отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той говори в края на двудневната среща на министрите на външните работи от страните членки в Брюксел.

Досега обаче пактът няма доказателства за доставки на такова оръжие, уточни Столтенберг в отговор на журналистически въпрос.

Непрекъснатото сближаване между Москва и Пекин бе сред главните теми на срещата.

„Китай отказва да осъди руската агресия (срещу Украйна – б.р.). Той повтаря руската пропаганда. И крепи икономиката на Русия. Китай и Русия също така засилват съвместната си военна дейност в Индо-Тихоокеанския регион“, посочи Столтенберг.

НАТО обаче няма да променя стратегическата си концепция спрямо Китай. Тя бе допълнена преди срещата в Мадрид през юни 2022 г и в нея бе записано, че Пекин е заплаха за сигурността за алианса. Преди това не е имало и дума за тази страна.

И затова е важно съюзниците от НАТО да бъдат единни в момент, в който тези две държави се противопоставят на основания на правила международен ред.

Страните от НАТО отправят послание и към Беларус да не се замесва пряко в украинския конфликт, отговори Столтенберг на въпрос. Той припомни, че от нейната територия са или нанесени първите удари по Украйна в началото на руската агресия.

„Виждането на НАТО е, че Украйна ще се присъедини към алианса, но има поне две условия - да остане суверенна, демократична и независима страна и, след като войната свърши и Украйна надделее, украинските въоръжени сили да имат оперативна съвместимост със силите на алианса“, допълни генералният секретар.

В Брюксел бяха си външните министри от партньорите на НАТО от Индо-Тихоокеанския регион – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.