Група "инфлуенсъри" водят момче на каишка, хвърлят му хартиена чаша и го карат да я носи на четири крака. За тези кадри в социалните мрежи Районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала, става ясно от прессъобщение. Започва досъдебно производство (засега) за хулиганство, извършено срещу момче със специални образователни потребности.

Ще се разпитват замесените лица и ще се проверява "дали по отношение на него (пострадалия) е била прилагана принуда" (която е доста по-сериозно престъпление, б.р.).

Кадрите са заснети в мол в Пловдив и бяха изпратени в платформата "Аз, репортерът" на бТВ. Семейството на момчето е наело адвокат. 

Телевизията съобщава, че двама от тримата издирвани за деянието са задържани от полицията. Това са известните персонажи от интернет пространството Чеченеца и Куката. Те са отведени за разпит. В клипа участва и вече познатата с рисковото си каране в града "Емили с тротинетката".

Тя е била отведена от полицията в Южния парк след скандалния клип.

След появата на органите на реда тя коментира, че тази проверка няма общо със случилото се и че не знае дали я арестуват. Заявява, че отива да си вземе "документ заради тротинетката".

"Бях поканена в Пловдив от Тошо Куката да участвам в клип, с който да създадем фурор и скандалност в мрежите. Поканата за това дойте на 25 март. Изобщо не съм предполагала, че става въпрос за момче с психически проблеми, за момче със специални потребности", коментира пред бТВ Емили.

"Попитах ги какво искат да снимат, но те не ми казаха. Тази ситуация е гавра и не е морална."

Емили е извикана на разпит, но не е задържана.

Ето и съобщението на прокуратурата:

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и образува досъдебно производство за хулиганство, извършено спрямо момче със специални образователни потребности

Днес, 5 април 2023 г., Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикуван видеоклип в медиите и образува досъдебно производство за извършени хулигански действия прямо момче със специални образователни потребности. Според излъчения материал това се е случило на публично място в търговски обект в гр. Пловдив, а кадрите са били разпространени в социалните мрежи.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на разпит със заснетите във видеоклипа лица, за установяване на тяхната самоличност и тази на момчето, както и дали по отношение на него е била прилагана принуда. Изясняват се причините за извършване на деянието.

Срокът за приключване на разследването е двумесечен