Полша, Германия и Франция обявиха, че отменят състезания от Световната купа по фехтовка, обяви АФП, цитирана от БТА. Последна от тях е Полша, чиято надпревара бе предвидена този месец (21-23 април) в Познан, като там трябваше да се раздават квоти за Олимпийските игри в Париж догодина.

Това е реакция от завръщането на руските и беларуски спортисти, препоръчано от Международния олимпийски комитет и в случая одобрено от Международната федерация по фехтовка.

"Не можем да организираме това състезание, съобразявайки се с правилата от федерацията, която ни наложи да приемем руските спортисти", каза пред АФП вицепрезидентът на Полската федерация по фехтовка Адам Конопка.

"Получихме арогантно писмо от федерацията, с което ни съобщават, че те ще решават кой ще участва и при какви условия, като ние трябва да организираме всичко, включително и входните визи", добави Конопка.

В неделя Русия обяви, че няма да изпрати спортистите си в Познан за състезанието заради "неприемливите условия".

От Полша поискаха от спортистите на Русия и Беларус да подпишат декларация, че не поддържат войната срещу Украйна и че нямат връзка с армията и органите за сигурност в страната си.