Александър Чеферин бе преизбран за президент на УЕФА по-рано днес на 47-ия конгрес в Лисабон. Това бе очаквано, още повече той бе единственият кандидат.

На пресконференцията след това словенецът заяви, че вдигането на ембаргото за участие на руските отбори - национални и клубни, в международни състезания ще бъде "много трудно", докато войната срещу Украйна продължава.

Мярката бе предприета преди повече от година, така Русия бе лишена от участие в баражи за Световното в Катар, а след това и в квалификациите за Европейското в Германия догодина. Женските, девически, младежки и юношески тимове на страната също не могат да играят в надпреварите на ФИФА и УЕФА. Финалът на Шампионската лига бе отнет от Санкт Петербург и даден на Париж.

Така Сборная излиза в контроли със съперници от Азиатската футболна конфедерация. Клубните отбори пък са извадени от евротурнирите.

"Моето лично мнение е, че докато войната не бъде спряна, е много трудно нещо да се промени", заяви Чеферин в Лисабон.

Казусът предизвиква много полемика, особено след като МОК препоръча връщането на руските и беларуски спортисти, които, ако дадена федерация прецени, биха могли да се завърнат без флаг, споменаване на държавата и химн.

За момента няма решение да бъдат изключени и беларуските отбори. Положението остава под мониторинг до заседанието на новия изпълком на 28 юни. Към момента беларуските отбори трябва да посрещат противниците си на неутрален терен.

Извън военния казус, словенският адвокат заяви, че жребият за Евро 2024 ще се тегли на 2 декември тази година. Първенството на Стария континент ще се проведе от 14 юни до 14 юли 2024 г. в Германия.

В конгреса на УЕФА участва и Борислав Михайлов, който бе в компанията на Емил Костадинов и Михаил Касабов. България подкрепи Чеферин.

За първи път жена стана вицепрезидент на ФИФА

Деби Хюит от Англия ще бъде вицепрезидент на ФИФА от квотата на четирите Британски нации, след като спечели гласуването срещу Дейвид Мартин от Северна Ирландия на конгреса.

Президентката на Норвежката федерация по футбол (НФФ) Лизе Клавенес не успя да влезе в ИК на европейската централа, като се отказа в полза на Лора Макалистър. Дамите имат едно място в Изпълнителния комитет.

Президентът на Украинската футболна асоциация (АУФ) Андрий Павелко запази мястото си, след като получи 31 гласа във вота на доверие. Нови членове на Изпълкома са Арманд Дука (Албания), Йеспер Мьолер (Дания), Петер Фоушек (Чехия), Леван Кобиашвили (Грузия), Луис Рубиалес (Испания) и Филип Диало (Франция).