Външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха днес в Пекин, предаде Ройтерс, като се позова на саудитската телевизия "Ал Ехбария".

Това е първата официална среща на външните министри на двете страни от повече от седем години.

На кадри от срещата, публикувани днес в "Туитър", се вижда как саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд се здрависва с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

След като Рияд и Техеран враждуваха в продължение на години, миналия месец те се споразумяха да сложат край на дипломатическото скъсване помежду си и да отворят отново посолствата си съответно в Иран и Саудитска Арабия. Сделката бе постигната с посредничеството на Китай.  

Съвместна програма

Иранският външен министър заяви днес, че той и колегата му от Саудитска Арабия са постигнали съгласие по съвместна програма, в която се включва икономическо сътрудничество и стремеж към постигане на стабилност и развитие в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес. Министърът съобщи това в своя публикация в "Туитър", след като разговаря с министъра на външните работи на Саудитска Арабия в Пекин.

Днешната среща и поредното споразумение между отдавнашните съперници сигнализираха за още една стъпка по пътя към помирението след седем години на напрежение, посочва АП. Министрите също така са се споразумели отново да бъдат отворени посолствата в двете столици, както и представителства в два други големи града.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин съобщи, че двамата външни министри са подписали общо изявление и са изразили решителност да подобрят отношенията между двете страни в съответствие с техните разговори в Пекин миналия месец.

Иранската новинарска агенция ИРНА съобщи, че двете страни са се споразумели и да проучат възможностите за подновяване на полетите и официалните и частни пътувания между двете държави, както и как да улеснят процедурите за издаване на визи за техни граждани.

Подобряването на отношенията не само понижава шансовете за въоръжен конфликт между близкоизточните съперници – както директно, така и чрез непреки конфликти в региона – но представлява и значима дипломатическа победа за Китай в момент, когато държавите от Персийския залив смятат, че САЩ бавно се изтеглят от по-широкия регион, посочва АП.

Затоплянето на отношенията демонстрира, че "страните от региона имат желанието и способностите да поемат водеща роля" в поддържането на мира, каза Мао на пресконференция. По думите ѝ Китай е готов да подкрепи двете страни в укрепването на добрите отношения и призова международната общност да помогне на близкоизточните страни да разрешат различията помежду си.

"Колониалните хегемонистични тактики на разпалване на противоречия, създаване на отчуждение и разделения, трябва да бъдат отхвърлени от хората по целия свят", заяви Мао.

Китай подкрепя страните в Близкия изток в отстояването на стратегическата им независимост, отърсването от външната "намеса" и в запазването на бъдещето на региона в собствените им ръце, заяви китайският външен министър Цин Ган, цитиран от Ройтерс.