Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим, ако по време на контранастъплението въоръжените сили на Украйна достигнат границите на анексирания полуостров. Това каза в интервю за "Файненшъл таймс" Андрий Сибига, заместник-началник на канцеларията на украинския президент.

"Ако успеем да постигнем нашите стратегически цели на бойното поле и когато се окажем на административната граница с Крим, ние сме готови да отворим дипломатическа страница за обсъждане, но това не означава, че изключваме варианта за освобождаване на Крим по военен път", уточни Сибига.

Вестникът отбелязва, че думите на Сибиги са "най-ясното изявление на интерес към преговори с Руската федерация" от април 2022 г.

Украинските власти многократно са заявявали, че войната с Русия може да бъде прекратена само след изтеглянето на руските войски от всички окупирани територии и възстановяването на украинския суверенитет в рамките на международно признатите граници от 1991 г., тоест включително в Крим и Донбас. 

Руско-украинските преговори за уреждане на конфликта се провеждаха през февруари-март 2022 г., но бяха замразени през април, когато светът научи за кланетата на цивилни в Буча, която бе попаднала под руска окупация.

Кремъл многократно е заявявал, че не може да има преговори за статута на Крим, който беше анексиран през 2014 г. след фалшив референдум, организиран от Руската федерация.