Приятелството ни с Русия не е "безгранично".

Това обяви китайският посланик в ЕС Фу Конг в интервю за "Ню Йорк Таймс" (НЙТ).

Дипломатът посочил, че Пекин никога не е признавал анексирането на Крим и на останалите украински територии от Русия и обяви за "лъжи" твърденията на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че КНР обмисля да изпрати оръжия на руската армия.

Фу говори пред вестника преди президентът на Франция Еманюел Макрон и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен да отпътуват за Китай на тридневна визита.

Само три седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, президентите Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха съвместно изявление (преди началото на зимната олимпиада в Пекин), обявявайки приятелството между двете страни за "безгранично". Фу обаче изтъкна, че Китай не е на страната на Русия във войната и че някои хора "умишлено тълкуват погрешно т.нар. безгранично приятелство".

"Безгранично не е нищо друго освен реторика", обяви посланикът пред НЙТ.

Европа се опитва да балансира между дълбоките си търговски връзки с Китай и натиска на Америка да затегне политиките си спрямо авторитарната страна, особено в светлината на подкрепата на КНР за Русия от началото на войната. Китай се опитва да се представи като посредник, настоявайки, че зачита териториалната цялост на Украйна, като същевременно одобрява някои опорни точки на Москва за войната.

Фу обяснил, например, че Пекин не е осъдил инвазията, защото разбира твърденията на Русия, че води отбранителна война срещу разширяването на НАТО и защото правителството му вярва, че "основните причини (за конфликта) са по-сложни", отколкото са представени от западните лидери. Разбира се, войната е напълно необоснована - заплаха за територията на Русия не съществуваше преди 24 февруари 2022 г. Днес Кремъл предявява претенции дори за земи, които допреди началото на войната не определяше за свои (окупираните части на Херсон и Запорожие). Инвазията изцяло се вписва в определението "завоевателна война" със солидна доза исторически реваншизъм.

Обяснението на Фу, защо Си все още не е провел разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски също не звучи особено убедително - китайският държавен глава бил "много зает".

"Знам, че хората са фокусирани върху президентския разговор. Фактът, че президентът Си не е разговарял със Зеленски, не означава, че Китай е на страната на Русия по украинския въпрос", обяви посланикът и именно тук в интервюто пред НЙТ посочил факта, че Пекин не подкрепя анексирането на украинските територии от Москва.

Фу разкритикувал речта на Фон дер Лайен, в която председателката описа отношенията между Китай и ЕС като "по-далечни и по-трудни" и определи Китай като глобален играч, който се стреми да се превърне в "най-мощната нация в света".

Но дипломатът приветства нейното изявление, че блокът трябва да "намали риска" във връзките си с Китай, като наложи нови базисни правила на взаимодействие.

"Мисля, че това е положително послание, трябва да й го признаем", каза той.

Китай и държавите членки на ЕС имат значителни търговски връзки - КНР бе третият пазар по размер на износни стоки от ЕС и най-големият вносител на стоки за блока през 2022 г. Според Фу визитата тази седмица ще бъде възможност да се подобрят отношенията. По този въпрос той отбеляза, че Китай е отворен за сделка с Европа за отмяна на взаимно наложените санкции.

ЕС санкционира китайски длъжностни лица и организации през 2021 г. заради отношението към уйгурите в северозападната провинция Синцзян. Пекин отговори със санкции срещу евродепутати, като тогава бе замразена и търговската сделка между ЕС и Китай, известна като Всеобхватно споразумение за инвестиции. 

Фу обвини Вашингтон, че се опитва несправедливо да сдържа китайското развитие под предлог, че КНР представлява заплаха за сигурността. Той повдигна една от любимите тези на китайската външна политика през последните няколко години - как Европа трябва да изгради "стратегическа автономност", вместо сляпо да следва САЩ.

"ЕС твърди, че е голям център, център на сила в света, независим център на сила в света, също както Съединените щати и Китай", посочи Фу. "Тогава защо трябва да слуша Съединените щати през цялото време?"