Новият американски посланик в България Кенет Мертен пристигна в София, съобщиха от посолството на САЩ в България. Той се срещна със служителите на посолството.

Мертен наследява на поста Херо Мустафа. Тя си тръгна от България в края на март, след като мандатът ѝ изтече.  

Мертен е бивш посланик на САЩ в Хърватия и Хаити. Той е смятан за висш дипломат от ранг „кариерен министър” и е бил заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ.

Професионалният опит на Мертен във Вашингтон включва две назначения в Оперативния център на Държавния департамент, който отговаря за реагирането при възникващи извънредни ситуации в международен мащаб, осигурява на ръководството на Държавния департамент актуална информация за важни събития и подпомага ежедневната работа и пътуванията на държавния секретар.

Освен това има опит и като главен заместник помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти, а преди това е бил заместник помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Последният мандат на Мертен е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Носител е на Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г., когато загинаха над 170 000 души.