България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност. Около това се обединиха днес министър-председателят Димитър Главчев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на среща в Министерския съвет.

Подчертано е взаимното задоволство от постигнатите резултати в сектор енергетика, особено в газовата диверсификация. Изтъкнато бе, че предприетите от България стъпки в тази посока са впечатляващи.

Сътрудничеството между двете страни допринася за увеличаване на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставки не само в нашата страна, но и в региона, пишат още от правителствената пресслужба.

Премиерът е изразил увереност, че партньорството със САЩ в ядрената енергетика също ще продължи.

По време на разговора бе посочено, че проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети в работата на настоящето правителство. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и региона, така и за постигане на целите за декарбонизация, допълват от МС.

Сред обсъдените теми по време на срещата е бил и напредъкът на проекта за разширение на подземното газово хранилище „Чирен“.

Подчертано бе, че удвояването на капацитета за съхранение на природен газ е от стратегическо значение за енергийната сигурност, диверсификацията и развитието на газовия пазар в региона.

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на енергетиката Владимир Малинов също проведоха среща с посланика на Съединените щати Кенет Мертен.