Българските правителства трябва да бъдат разумни и да се съобразяват с решенията, които гласува Народното събрание. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред бТВ.

Така той отговори на въпрос за даването на военна помощ на Украйна.

Предишният парламент гласува с мнозинство от над 170 депутати такава помощ да бъде предоставена. Служебното правиелство обаче всячески се старае да не изпълни това решение. А президентът Румен Радев дори призова партиите, които според него са "войнолюбци" да направят правителство и да си поемат отговорността. Заради целия този спор в общественото пространство дори се заговори за импийчмънт на президента.

"Винаги трябва да се решава такъв военен конфликт по мирен път", каза още Донев.

И като повечето, които говорят за мир, не обясни как точно си представя той да бъде постигнат преди Русия да спре агресията си спрямо Укрйана и да се оттегли от страната,

"Два-три пъти в седмицата говорим по сериозни проблеми с Румен Радев. Той не се меси в решенията на служебното правителство", каза още Донев.

И допълни, че няма да остане министър в редовен кабинет.

Подобна оферта към служебните министри направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата си пресконференция след последните парламентарни избори.

"Не фалираме, имаме над 20% по-висока събираемост на данъците за първото тримесечие на годишна база", каза още Донев.

Насред последната предизборна кампания обаче финансовата министърка Росица Велкова отправи по-различни послания - тя описа апокалиптична картина на държавните финанси, заговори за сриване на валутния борд, кредити от МВФ и влизане в процедури по свръхдефицит, като внушението бе, че това се дължи на правителството на Кирил Петков. На следващия ден самата Велкова се самоопроверга.

На въпрос защо има 400 млн. лева по-малко събран ДДС - това бе контрааргументът на Асен Василев срещу Велкова - служебният премиер отговори, че имало промяна на структурата на износа и вноса. Миналата година имало повече внос, сега имало рекорден износ, т.е. трябва държавата да връща повече ДДС. Донев отрече, че има ДДС чадър над големи фирми.

"Нормално е да имаме 600 млн. лв. дефицит, защото това гласуваха политиците", каза още той.

Гълъб Донев не пожела категорично да отговори дали ще се вдигат данъци. Но каза, че няма много източници на приходи за държавата. Заяви, че тази година пенсиите ще се увеличат с 12 %, ще има увеличение на заплатите в администрацията и се мисли за увеличение на заплатите на учителите.

На въпрос какво ще прави служебният кабинет, ако няма редовно правителство, Донев обясни, че ще се харчи 1/12 от приетия вече бюджет.

"Имаше обаче актуализация, допълнителни социални разходи, така че да бъде направена много точна сметка дали ще се гласува нов бюджет или ново удължаване на стария бюджет", призова служебният премиер.

Законът за приемане на еврото вече се подготвя. Премиерът заяви, че до края на годината газът е осигурен, при това на най-ниските цени в Европа.

Служебният премиер обясни, че за всички партии имало сигнали за купуване на гласове. Според Донев, на тези избори служебното правителство се справило с всички нови предизвикателства, създадени от промените в Изборния кодекс.

"2600 устройства не предаваха в реално време броенето на бюлетините", призна все пак той.

"Това, което избирателите показаха на тези избори, трябва да говори на политиците, че трябва да търсят приоритетите и да решават проблемите", каза още Донев. Защо машините са дали дефекти щяло да бъде изяснено от техническите екипи.