Посланиците на страните членки на ЕС не успяха да постигнат съгласие дали снарядите за Украйна да бъдат купувани от европейски компании или от фирми извън Съюза, съобщи „Политико“.

Спорът продължава вече две седмици след историческото решение за предоставяне на боеприпаси на Киев.

Франция настоява поръчките и договорите за производство да бъдат сключване в рамките на ЕС. На нейна страна са Гърция и Кипър.

Отделно дипломатите настояват Европейската комисия да направи повече, за да бъде ясен капацитетът на компаниите в ЕС, преди да бъде постигнато окончателното споразумение, твърдят два източника.

Все пак посланиците успели да се разберат по друг въпрос, пише „Политико“. Става дума за даряването на значителни количества боеприпаси за Украйна. Текстът ще бъде огласен идната седмица.

Междувременно Латвия стана 24-тата държава, която се присъедини към проекта за съвместни поръчки за закупуване на снаряди. Това става ясно от актуализирана информация в сайта на Европейската агенция по отбрана (ЕАО), в чиито рамки е проектът. В него участват 23 държави от ЕС и Норвегия.

Засега от ЕС не участват единствено България, Дания, Словения и Ирландия. При това Ирландия е неутрална, а Дания се присъедини към ЕАО едва преди две седмици.

На Европейския съвет на 23 и 24 март в Брюксел президентът Румен Радев бе категоричен, че страната ни няма да участва в поръчки под егидата на ЕАО.