Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва предложи вчера на Украйна да отстъпи Крим на Русия, за да сложи край на войната, като изтъкна, че украинският президент Володимир Зеленски "не може да иска всичко", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди това той посочи, че руският държавен глава Владимир Путин "не може да завземе територията на Украйна".

"Вероятно може да се обсъди въпросът за Крим", обяви Лула на среща с журналисти в град Бразилия. "Зеленски също не може да иска всичко. Светът има нужда от спокойствие. Трябва да намерим решение".

В края на януари Лула предложи да посредничи в конфликта в Украйна заедно с група от държави. Идната седмица бразилският президент трябва да представи проекта си на китайския си колега Си Цзинпин в Пекин.

Бразилският държавен глава каза, че е "уверен" в шансовете за успех на този проект и се надява коалиция от държави да бъде сформирана след завръщането му от комунистическата страна. 

Главният външнополитически съветник на Лула Селсо Аморим се срещна в края на март в Москва с Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, който пък се очаква да пристигне на визита в Бразилия на 17 април, отбелязва АФП.