100 интелектуалци написали писмо. Това е вечният лайтмотив в републиката ни. И при Живков се пишеха писма, ма тогава не бяха някакви си мижави 100 интелектуалци, а цели 100% от интелектуалците. И после при СДС-то пак същите пак писма пишеха. И при БСП-то писма са писани, и сега гледам пак писма пишат. То, ако извадите ония седесарските писма и ги сравните със сегашните, никаква разлика няма да видите, ама да не бъркам много дълбоко в интелектуалната рана.

Едно време Стратиев викаше, че България не била случила на поробители. Аз ще го опровергая – екстра си ни бяха поробителите, ама интелектуалците ни дават фира. Иначе какво им е на турците, на руснаците, на американците и на европейците, дето се редуват да ни поробват? Дават пари, взимат решения, водят войни, имат си съдебна система, поемат отговорност… А поробеният българин седи в кръчмата, пие вино и люто псува поробителя и после си отива в къщи и се завива с дебелия юрган.

Виж, откъм интелектуалци не се представяме много добре. Имаме ли ние, например, поне един Вацлав Хавел, какъвто си имат чехите? Нямаме. Тоест режисьори бол, ама я някой надигне главичка, я останалите интелектуал-режисьори я съсекат. Виж, ако трябва да се съберат интелектуалци да защитят пребита актриса, много трудно става. По-скоро биха се подписали в писмо срещу нея, отколкото в писмо за нея. Щото тя каква е? Роли раздава ли? Заплати плаща ли? Важни приятели има ли? Еми като е не, не и не, как да я защитиш такава? Я един подпис срещу такива, да си знаят мястото. Много важно, набили я.

За тия 11 жени, дето от началото на годината бяха убити от партньорите си, даже и писма не са се писали. Виж, срещу защитата им, бая интелектуалец се изказа. За какво ни е на нас Истанбулска конвенция, за какво са промени в закона, за какво са НПО-та, дето не можеш да държиш в подчинение ни със заплати, ни важни житейски роли, ни барем с две кебапчета?

Така че това, на което не сме случили, са интелектуалците ни. Или както им беше цялото име едно време „художествено-творческа интелигенция“.

Та имат си някъде по чекмеджетата някъде едно писмо-образец и от време на време го вадят и събират подписи под него. Сега е за правене на правителство, преди няколко години беше за разтурване на правителство. По-преди за оттегляне от парламента, за влизане в парламента, за президента, срещу президента, за дружба със СССР, против американския флот в Тутракан… Абе помните. Или по-точно не помните, ма така беше.

Затова, аз предлагам, да се спре веднъж завинаги с тези писма на интелектуалци и да дадем път на красавците. Кой не би прочел „Отворено писмо до… от 100 красавци? Аз веднага ще го прочета, даже може да си изрежа снимките на красавците и да си ги залепя в албумче. Така правехме едно време. Сега младите не правят албумчета, защото си имат социални мрежи. Инстаграм, тик.ток, Тиндър…

Така че можем да направим един Тиндър за интелектуалци. Ще са подбрани по красота. Че като се самоподбират по интелект и все обидени има. Пускат си тия красавци поредното отворено писмо за или против нещо си и народът почва да гласува. Като гласува според красотата им, не се напъва да чете. Не много красив – плъзгаш наляво, много красив – плъзгаш надясно. Накрая най-убавият го избираме за баш интелекуталец на републиката и той казва накъде да върви държавата. Така може веднъж-завинаги да се оттървем от писмата на интелектуалци и да почнем да взимаме насериозно съветите им.

Ако сте съгласни с идеята ми, плъзнете екрана надясно.