Руските окупационни сили са извели незаконно около 20 000 украински деца от окупираните от тях територии на Украйна, каза ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак, цитиран на сайта на президентската канцелария. Ермак е говорил с британската правозащитничка Амал Клуни. 

„Само по официални данни най-малко 20 000 деца са били насилствено изведени от руските военни от временно окупираните територии, отделени от родителите им и принудително прехвърлени в руски семейства, докато родителите им не са знаели къде са децата им и какво се случва с тях“, каза Ермак.

Той добави, че е важно да се върнат депортираните деца в родината им и да бъдат наказани „руските престъпници“.

„Ние възнамеряваме да разработим нови механизми за защита на правата на децата, наказване на виновните и предотвратяване на престъпления срещу деца в бъдеще“, подчерта Ермак.

Днес Микола Кулеба, изпълнителен директор на благотворителната асоциация „Спасете Украйна“, каза, че още 31 деца от тези, които са били депортирани от окупираните територии от руските окупатори, са се върнали в Украйна.

На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря на руския президент по правата на детето Мария Львова-Белова. Те са заподозрени в незаконно депортиране на деца от окупираните региони на Украйна в Русия.

По-рано се знаеше за 16 хиляди украински деца, отведени от окупаторите в Русия.