Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна, обявиха правителствата на двете страни в петък, цитирани от европейското издание на "Политико".

Мярката идва след среща по-рано през деня между новия министър на земеделието на Полша Робърт Телус, който встъпи в длъжност в четвъртък, с украинския му колега Микола Солски на граничен пункт между двете страни.

„Украинската страна предложи силно да ограничи и за момента дори напълно да спре доставките на зърно за Полша“, каза Телус по време на съвместна пресконференция след срещата. Той добави, че ограниченията няма да обхващат транзита на зърно, предназначено за други страни.

След нахлуването на Русия Украйна беше принудена да пренасочи около половината от износа си от блокираните черноморски пристанища към Полша, Унгария, Румъния и други гранични страни, припомня "Политико". Този ход, подпомогнат от Европейската комисия и страните от ЕС, имаше за цел да хвърли спасителен пояс за Украйна, един от най-големите производители на селскостопански продукти в света, и да гарантира, че нейният износ може да достигне световните пазари.

По-рано тази седмица предшественикът на Teлус, Хенрик Ковалчик, подаде оставка на фона на масовите протести на фермерите по въпроса. Румъния и България преживяха подобни вълни от безредици, като фермери организираха демонстрации в столиците и блокираха гранични пунктове.

„Ситуацията е трудна както за украинските, така и за полските фермери. Всички разбираме кой е виновен, но трябва да решим този проблем. Украинската страна ще се въздържи от износ на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед за Полша до новия сезон“, Солски каза, имайки предвид реколтата от това лято.

Солски добави, че двете страни ще се срещнат отново през следващите дни, за да осигурят гладък транзит на зърно, предназначено за други страни.

Протестите в Румъния  прераснаха в сблъсъци 

Протестите на румънските фермери срещу вноса на украинско зърно днес прераснаха в сблъсъци със силите на реда, предаде БНТ. 

В Централна Румъния, в Търгу Муреш, стотици трактори блокираха центъра на града. Полицията разпръсна демонстрантите, но това не ги отказа от намерението да продължат с протестите.

Подобни демонстрации имаше в много градове на Румъния. В Букурещ над 200 фермери се събраха пред делегацията на Европейската комисия.