Twitter, собственост на едноименната компания, наскоро придобита от милиардера Илон Мъск, изглежда е премахнал предишните ограничения върху акаунти, свързани с руските власти. Това съобщава The Telegraph, цитиран от руската секция на "Свободна Европа".

Проверка на изданието показва, че търсенето в Twitter към акаунтите на Кремъл, руското външно министерство и руското посолство във Великобритания е отново възможно. Те се появяват и в списъците с препоръчани акаунти. ТАСС пише, че социалната мрежа позволява достъп и акаунта на руското военно министерство.

След началото на широкомащабна инвазия в Украйна през април миналата година, Twitter Corporation заяви, че „няма да рекламира или препоръчва държавни акаунти, принадлежащи на държави, които ограничават достъпа до безплатна информация и участват във въоръжени междудържавни конфликти",  отбелязвайки, че под ограничения ще попаднат по-специално акаунти, свързани с руските власти.

По-рано стана ясно, че Twitter премахна ограниченията за руски и китайски държавни медии като RT. Те отново започнаха да се появяват в списъците с препоръчани акаунти. Съобщенията, че този или онзи акаунт е свързан с държавни органи, останаха, но те засягат не само Русия, но и други страни.

Един от бившите ръководители на Twitter каза, че това не е случайност, а умишлена промяна в политиката на корпорацията.

При придобиването на Twitter миналия октомври Мъск каза, че иска да осигури по-голяма свобода на словото в социалната мрежа. Между другото беше деблокиран акаунтът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп (той обаче не го използва). 

Мъск беше критикуван от редица коментатори и политици, отбелязвайки, че промените в политиката за модериране помагат на дезинформатори и кампании на омразата. Мъск направи и публични изявления, които бяха възприети от ръководството на Украйна и редица коментатори като проруски.

Twitter не коментира публикацията на The Telegraph.