Ще бъде ли iPhone 15 със същия конектор, с който са всички други смартфони - USB-C? Или от Apple ще изчакат още година и ще оставят флагмана си с "древния" вече Lightning?

От 1 януари 2024 г. всички устройства в Европейския съюз трябва да са със стандартизирания конектор, който вече има разнообразни стандарти за зареждане и пренос на данни. Но традиционно iPhone излиза през септември, а стига да е произведен преди 2024 г., новият модел ще може да се продава в ЕС. 

Макар че е възможно компанията в Купертино да "изхитрува" по този начин, според повечето експерти екипът на покойния Стийв Джобс наистина се готви да премине към новия конектор. Lightning не само не е харесван от регулаторите - той не допуска модерното вече свръхбързо зареждане.

С USB-C обаче е възможно да видим iPhone 15 със100 вата зареждане, например. Или с лекота да се свърже към външен монитор.

Възможно е обаче Apple да извади друг стар трик - т. нар. MFI, Made for iPhone или "Направен за iPhone" стандарт. Това е метод на компанията да заключва някои нови възможности - например в този случай бързо зареждане или по-бързо прехвърляне на данни - само за кабели с лиценз. А всеки, който иска да ползва стандартен кабел, ще получи най-много стандартните 20W зареждане.

Добрата новина е, че засега от Apple не са правили този експеримент с iPad, който вече има USB-C конектор от няколко години. А и дори да опитат, е вероятно европейските регулатори да пресекат подобни трикове - които са чисто софтуерни и могат да се изключат с ъпдейт.