МВР работи, за да установи любопитната концентрация на преференциален вот за новоизбраната депутатка от ГЕРБ Славена Точева. Въпреки че прокуратурата не е видяла никакви нередности в нейните рекордни 10 159 индивидуални гласа в МИР Варна, идващи в голямата си част от селата, а съдът е отказал използване на специални разузнавателни средства (СРС).

Това се разбра от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев в интервю за БНР, посветено в голямата си част на купения вот на 2 април.

Демерджиев бе попитан дали се проверява случаят "Точева" (Който не е изолиран само от тези избори и не е само той. Синът на кмета на Симитли - футболният съдия Стефан Апостолов също редовно е сред шампионите на ГЕРБ по преференции - в Благоевградско)

"То се работи от нас. Ето един слуай, в който прокуратурата от една страна беше прекратила производство, което според нас имаше потенциал да не бъде прекратено. От друга страна пък интересно е, че съдът отказа да се ползват СРС сега при тези избори там. Така че следим внимателно тези процеси. Със сигурност ще работим как се стига до подобни феномени", посочи Демерджиев.

Обаче се застрахова: 

"Имайте предвид, че понякога се касае и за чисто партийни, ще ги нарека, тенденции - или волята на лидера на някоя партия, или желание на местна организация да покаже значимостта си. Така че невинаги това, което хората смятат, че е свързано с класическия купен или корпоративен вот е точно това. Понякога става въпрос за други процеси и ние сме длъжни да ги изследваме, защото колкото е опасно това да не бъде установено едно престъпление, толкова е опасно това да бъде приписвано престъпление там, където няма."

"Моята оценка е, че този път се справихме по-добре отколкото на предходните избори, въпреки че предизвикателствата бяха много повече с връщането на хартиената бюлетина. Предупредих още, когато се гласуваше тази поправка в Изборния кодекс, че ще има повече опити да се манипулира вота. Действително имаше много повече опити да се манипулира вотът, ние обаче отговорихме подобаващо" - похвали МВР той.

"151 съдебни производства. 136-ма задържани. Мисля, че цифрите говорят сами в случая. Те са работени съвместно с Прокуратурата, т.е. е са по неотложност, защото на предишните избори имаше много такива по неотложност, в следствие на което не продължиха никакви действия. Сега много малък процент от тези производствата могат да бъдат прекратени, защото са съгласувани. Очаквам голяма част от тях да завършат с осъдителни съдебни актове".

Демерджиев затвърди вече казваното от него - че всички партии купуват: "За съжаление да", овърна в отговор на въпрос. И подчерта, че все пак трябвало да се направи разграничение - имало две партии, срещу които е имало най-много сигнали.

"Те са ГЕРБ и ДПС. Не мога да ги подредя като първа и втора".

"Интересно беше, че имаше случаи, при които сигналите бяха, че една политическа партия купува за друга, т.е. очевиден е стремежът да се вкарат в парламента удобни..., патерици ще ги нарека. Имаше една такава, която вече не съществува." - посочи министрът.

На въпрос "Има такъв народ" ли се визира (която влезе на косъм), Демерджиев посочи, че не визира никого и не искал да спекулира в случая, защото "нека да говорят влезлите в сила съдебни актове".

Бе обаче категоричен, че мащабите на "класичения" купения вот не са били толкова големи, че да изкривят изборния резултат. Изборите били честни, а купеният вот - възпрян до пренебрежимо малки размери. Но все така я има тенденцията корпоративен вот и вот от зависимости, посочи той.