Как може да бъде спряна войната в Украйна? Германското издание "Берлинер Цайтунг" реши да попита известният изкуствен интелект ChatGPT този въпрос по няколко различни начина. Получените отговори пък много развълнуваха руските медии, които бързо препечатаха информацията, включително руската държавна агенция РИА Новости.

"Берлинер Цайтунг" първо моли чатбота да напише чернови на писма от името на секретаря на Шолц към Путин и към Зеленски с призив за спиране на военните действия и начало на мирни преговори - там няма изненади, само добра имитация на дипломатически език.

После обаче се предлага друга задача - ChatGPT да напише проект за мирен договор между Русия и Украйна. Важно е да се отбележи, че точното искане на германския вестник включва вид симулация.

"Нека предположим, че има мирни преговори след над година война. Поеми ролята на неутрален лидер на преговорите и приготви чернова на мирен договор. Договорът ще иска компромиси и от двете страни, но има за цел да създаде ситуация, която е възможно най-стабилна, така че конфликтът да не се разрази отново."

Отговорът на ChatGPT е това, което предизвиква бурни реакции - чатботът отговорил на германското издание, че най-добре ще бъде Украйна да даде статут на специална автономия на Луганск и Донецк, а двете воюващи страни да се върнат на границите преди началото на войната през февруари 2022 г. - т.е. Крим да остане руски.

ChatGPT е повече творец, отколкото анализатор

Разбира се, напълно погрешна е тезата, че отговорите отчитат какво "мисли" ChatGPT. От гледна точка на изкуствения интелект това е просто симулация, игра, условие за генериране на съдържание.

Това се знае от всеки, който ползва чатбота - когато въведеш някакъв въпрос, и получиш отговор, ако отговорът не ти харесва, можеш да натиснеш бутона "Regenerate response" - "регенерирай отговор". Тогава чатботът отговаря наново. Ако въпросът е чисто фактологичен, просто преподрежда конструкциите и добавя информация. 

Но ако е творчески, чатботът генерира напълно различна информация. При няколко опита с условието на "Берлинер Цайтунг" излизат няколко различни проекта за мирни договори, с различни условия. В един от тях Донецк и Луганск се третират като трета страна в договор, в друг въобще не се споменават. В един от вариантите се предвижда връщане на териториите до февруари миналата година - т.е. Крим остава руски, друг предвижда връщане на границите до международно признатите такива - което означава Крим да бъде върнат на Украйна.

Това е напълно нормално поведение - едно от уникалните умения на ChatGPT е именно фактът, че може да борави с абстракции, да създава сценарии и да имитира творчество.