Пекин може да "изиграе основна роля" в конфликта в Украйна, по-специално да "намери път към мира", каза френският президент Еманюел Макрон в сряда, 5 април, в началото на държавното си посещение в Китай, предаде Франс прес.

Господарят на Елисейския дворец държа реч пред френската общност във френското посолство в китайската столица.

„Китай, именно благодарение на близките си отношения с Русия, които бяха потвърдени през последните дни, може да играе важна роля“ в украинското досие, каза Еманюел Макрон във връзка с неотдавнашното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Москва .

„Китай потвърди своята привързаност към Устава на ООН. Териториалната цялост, суверенитетът на държавите са част от него. И аз вярвам, че защитата им също означава да вървим заедно и да се опитваме да намерим пътя на мира“.

Макрон е в Китай на тридневно държавно посещение. Той се надява да убеди Пекин да се ангажира повече срещу руската инвазия в Украйна и се стреми да изгради по-тесни връзки с азиатския гигант, ключов търговски партньор.

Френският президент също смята, че Европа не трябва да се "отделя" от Китай икономически.

„Когато чета забързаното желание, което съществува за разделяне на големите икономически блокове, (ми се струва, че) пътят, който поехме през последните години с много приятелство, откровеност, но с дух на отговорност (...) е реалистичен и амбициозен път“ , декларира ли той.

„Не трябва да се разграничаваме, да се отделяме от Китай“, призова Макрон, но „да се ангажираме с воля да продължим да имаме търговски отношения с Китай“.