"Предполагам, че за Великден цените на горивата на бензиностанциите ще останат на нивата, които наблюдаваме и сега."

Това заяви тази сутрин пред бТВ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Имаше едно поскъпване на петрола от 10 долара през последните дни, което се дължеше на съкращаване на добивите от страна на ОПЕК+, но се надявам, че това увеличение на суровия петрол ще се отрази на цените след празниците.

Поскъпването ще бъде в рамките на жълти стотинки. Такова не сме виждали през последните месеци. За последните шест месеца - както бензинът, така и дизелът са поевтинели с 15-18%“, допълни Бенчев.

Медията напомни, че преди дни търговците обещаха да не спекулират покрай очакваното голямо пътуване за неработните дни.

"Има минимална тенденция на поевтиняване на дизела, но неговата цена беше повисока в сравнение с бензина. В Европа потреблението на дизела особено при тежкотоварния транспорт е по-високо. Бензинът е задържал цени, които са напълно адекватни.

У нас цените на горивата са значително по-ниски отколкото в ЕС. Пазарът вече свикна с войната в Украйна. Динамиката при цените през последната година се дължи на геополитическите събития. Така ще бъде и през следващите години“, посочи още експертът.

"Глобите, които бяха наложени на "Лукойл", все още не са платени. Не виждам причина санкциите да променят нещо на пазара на горива", заяви още Бенчев.

Той очаква пазарът да остане стабилен до края на годината.