Китай възнамерява да установи от 16-и до 18 април забранена за полети зона северно от Тайван, съобщиха запознати, цитирани от Ройтерс.

Източниците на агенцията, които са извън Китай и пожелават да останат анонимни, посочиха, че забраната ще засегне северния район за полетна информация (РПИ) на Тайван, и добавиха, че причината за въвеждането на ограниченията е неизвестна.

Засега няма коментар от външните министерства в Пекин и Тайпе.

Неотдавнашните военновъздушни и военноморски учения на Китай, при които бе отработено обкръжаване на Тайван, бяха с цел отправяне на "сериозно предупреждение" от страна на Пекин към представителите на самоуправляващия се остров и техните чуждестранни поддръжници, каза днес говорител на Китай, предаде Асошиейтед прес.

Приключилите в понеделник тридневни широкомащабни военни маневри са в отговор на срещата, която се проведе миналата седмица в Калифорния между тайванската президентка Цай Ингвен и председателя на Камарата на представителите на на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Срещата се състоя въпреки предупрежденията на Китай, че ще има сериозни последици, ако тя бъде осъществена. С визитата си в САЩ Цай завърши обиколката си в чужбина, припомня агенцията.

"Неотдавна китайската армия организира и проведе серия от контрамерки в Тайванския пролив и във водите около него, за да отправи сериозно предупреждение срещу заговора и провокациите на тайвански сепаратисти и чуждестранни сили", каза говорителката на Бюрото по въпросите на Тайван към китайското правителство Чжу Фънлян. "Това е необходим ход с цел защитата на националния суверенитет и териториална цялост", добави тя.    

БТА