Тайван не е проблем на Европа. Не бива да ставаме васали на САЩ.

Това обяви френският президент Еманюел Макрон в интервю в самолета си след тридневно държавно посещение в Китай, предаде "Политико".

Макрон подчерта, че Европа трябва да следва политика на "стратегическа автономия", вероятно с нарастващо влияние на Франция, и да се превърне в "трета суперсила".

Той добави, че "голям риск" пред Стария континент е фактът, че "попада в кризи, които не са наши".

Си Цзинпин и Китайската комунистическа партия ентусиазирано подкрепиха концепцията на Макрон за стратегическа автономия и китайските служители постоянно се позовават на нея в разговорите си с европейските страни. Партийните лидери в Пекин са убедени, че Западът е в упадък, а Китай е във възход и че отслабването на трансатлантическите отношения ще помогне да се ускори тази тенденция.

"Парадоксът би бил, че обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка", каза Макрон в интервюто. "Въпросът, на който европейците трябва да отговорят... в наш интерес ли е да ускорим (кризата) в Тайван? Не. По-лошо би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи на тази идея и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай", каза той.

Само часове след като самолетът на Макрон напусна Гуанджоу на път за Париж, Китай започна големи военни учения край самоуправляващия се остров Тайван, който КНР възприема за своя територия. Тези учения бяха реакция след 10-дневната дипломатическа обиколка на тайванската президентка Цай Ингвен в страните от Централна Америка. Лидерката посети и Калифорния, където се срещна с републиканския председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния, което особено много раздразни Пекин.

Промяната на Макрон

Макрон и Си обсъдили Тайван "интензивно", твърдят френски служители, придружавали президента. Той изглежда е възприел по-помирителен подход не само от САЩ, но дори и от ЕС.

"Стабилността в Тайванския проток е от първостепенно значение", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която придружаваше Макрон на част от посещението му.

По време на среща със Си миналия четвъртък тя обяви, че "заплахата (от) използването на сила за промяна на статуквото е неприемлива".

Китайският лидер обясни, че всеки, който смята, че може да повлияе на Пекин по отношение на Тайван, се заблуждава.

Макрон изглежда е съгласен с тази оценка.

"Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна: как можем почтено да кажем на Тайван "внимавайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите", заяви той.

"Европа е по-склонна да приеме свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон", обясни Янмей Сие, анализатор в Gavekal Dragonomics - компания, извършваща финансови изследвания на Китай. "Някои от нейните лидери дори вярват, че подобен световен ред може да бъде по-изгоден за Европа".

На тристранната си среща с Макрон и Фон дер Лайен миналия четвъртък Си се отклонил от сценария само по две теми – Украйна и Тайван – според свидетел на разговорите в залата.

"Си беше видимо раздразнен от това, че е държан отговорен за конфликта в Украйна и той омаловажи скорошното си посещение в Москва", каза този човек. "Той явно беше ядосан на САЩ и много разстроен заради Тайван от преминаването на тайванската президентка през САЩ, както и от решението на европейците да повдигнат външнополитически въпроси".

На тази среща Макрон и Фон дер Лайен заели близки позиции по отношение на Тайван, обясни източникът на "Политико". След това обаче Макрон прекарал повече от четири часа в разговор с китайския лидер, в присъствието единствено на преводачи. Впоследствие тонът му станал много по-помирителен от този на Фон дер Лайен, когато разговарял с журналисти.

Васали на САЩ

В интервюто Макрон възроптал срещу факта, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ в сферата на отбраната и енергетиката. Затова трябвало да се стимулира европейската отбранителна индустрия. Той също така предложил Европа да намали зависимостта си от "екстратериториалността на щатския долар" - ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

"Ако напрежението между двете суперсили се нажежи... няма да имаме време и ресурси да финансираме нашата стратегическа автономия и ще станем васали".

Макрон не коментирал въпроса за продължаващата подкрепа на САЩ за континента, който разчита в голяма степен на американската помощ, за да се отбранява на фона на първата мащабна война в Европа след Втората световна война.

Като една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и единствената ядрена сила в ЕС, Франция е в уникална позиция във военно отношение. Страната обаче е допринесла много по-малко за защитата на Украйна срещу нахлуването на Русия, отколкото много други страни с чувствително по-малко ресурси.

В края на статията "Политико" уточнява, че "Елисейският дворец" изрично настоял част от излявленията на Макрон за Тайван и стратегическата автономия на Европа да бъдат изрязани. Всички посочени цитати са действителни изявления на френския президент, но според медията лидерът отправил много "по-прями" коментари по темите.