Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са участвали в експлозията на беларуското летище "Мачулишчи" на 26 февруари. Тогава в резултат на атаката руският военен самолет А-50 получи щети, предава The Economist, позовавайки се на изтеклите през миналата седмица секретни данни на Пентагона.

От документите на американското разузнаване следва, че агентите на СБУ, замесени в инцидента на летището, са действали в разрез със заповедите на своето командване, пише изданието.

The Economist отбелязва, че според публикуваните данни Вашингтон е научил тази информация с помощта на електронно разузнаване. Украинската страна все още не е коментирала публикацията.

На 26 февруари беларуското опозиционно движение BYPOL, създадено от бивши служители на беларуските правоохранителни органи, съобщи, че руски самолет е бил атакуван от дронове на летище Мачулишчи, намиращо се 12 километра от Минск.

Властите първоначално не коментираха доклада, а след това показаха видеозапис на самолета в полет, от което стана ясно, че първоначалните данни за щетите не отговарят на истината. По-късно стана известно, че бордът е бил изпратен за ремонт в Таганрог.

На 7 март беларуските власти обявиха ареста на заподозрян, който е бил с руски паспорт. По-къснозадържаният, който се представи като Николай Швец, призна, че е взривил самолета с помощта на два дрона, по нареждане на украинските специални служби.

Министерството на външните работи на Украйна отхвърли участието на Киев в инцидента. От канцеларията на украинския президент заявиха, че в саботажа са участвали местни ​​групи, които се противопоставят на войната с Украйна. Те периодично поемат отговорност за саботажи на железниците.