Премахването на американските визи за български граждани още тази година е сред приоритетите на външната политика на страната ни. Това съдържа правителствената Програма за стабилно развитие в периода 2014-2018 г., с която Клуб Z разполага.

В документа е записано, че България трябва да се присъедини към американската безвизова програма VWP (Visa Waiver Program) до приключване на преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Те се водят между ЕС и САЩ. По план ТТИП трябва да влезе в сила тази година след завършване на преговорите, след като това не стана през 2014 г.

Сред приоритетите на външната политика правителството обръща специално внимание на двустранните отношения на България с най-бързо развиващите се световни икономики. Предвижда се задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество между България и САЩ във всички области.

Още в самото начало на приоритетите е записано, че България ще засили интеграцията си в ЕС и НАТО и ще запази своята външнополитическа ориентация и поетите международни ангажименти на базата на националните си интереси. 

Една от целите е поддържане на политически, икономически и културни отношения с Русия. За това трябва да бъде подписана Междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието за 2015-2017 г.

Друга цел са активни отношения със страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

Същевременно България усилено се подготвя да поеме за първи път в историята си председателството на ЕС. Това трябва да стане през 2018 г.

Този период също заема специално място във външнополитическите ни приоритети. И от документа става ясно, че докато оглавява ЕС, България обръща особено внимание на посолствата си в Иран и Северна КореяЕдна от точките гласи буквално следното: 

"Засилване на капацитета в дипломатическите представителства на България в трети страни и международни организации за периода на Председателството на ЕС - за изпълнение на местно председателство (Техеран, Пхенян ИТН) и ПП-Женева, Ню Йорк, Страсбург и другите".

Правописът е запазен. ИТН вероятно означава "и така нататък", което обаче се изписва "и т.н.". ПП означава "постоянно представителство".

Друг приоритет, отбелязан в Програмата, е проникване в петте бивши съветски републики от Централна Азия и привличане на туристи оттам у нас. Става дума за азпространение и налагане на български стоки, продукти и услуги в Казахстан, Узбекистан и Туркменистан, Киргизстан и Таджикистан. Улесняване на достъпа на туристи от тези държави до българските летни и зимни курорти".

Не е забравена и българската общност в чужбина, наречена в документа за по-кратко БОЧ. Особено внимание ще се обръща на сънародниците ни в страните от Югоизточна Европа. Предвижда се създаване на български културно-информационни центрове сред големите ни общности в тези държави на базата на подписани двустранни споразумения.