Григор Димитров приключи още във втория кръг с участието си на турнира от Мастърс 1000 на "червено" в Монте Карло - 6:7(4), 4:6 срещу чеха Иржи Лехечка.

Отпадането означава и вероятно излизане от топ 30 на световната ранглиста, тъй като през м.г. първата ни ракета достигна до полуфинала в първата за годината голяма надпревара на клей. Сега не успя да защити този актив и в понеделник ще се окаже по-назад от 25-ото място, на което и в момента.

Димитров направи над 25 непредизвикани грешки срещу напористия Лехечка, така не е изненада, че загуби.

Мачът започна с два разменени пробива. След това българинът дръпна отново с 5:3. И когато сервираше за сета, настъпи срив в играта му и загуби следващите три гейма, с което стана 6:5 младия чех.

Димитров взе последното си подаване и изпрати частта да се решава в тайбрек. Там българинът пропусна да вземе два свои сервиса и изостана с 3:6. След това от втория си сет пойнт Лехечка взе частта.

Втората премина в много равностойни първи осем гейма, като и двамата заложиха на сигурно и пробиви нямаше. Много изтощителен за Григор беше осмият гейм при подаване на противника му, който продължи осем минути.

След като поведе с 40:15, Лехечка имаше още на два пъти аванс за спечелването на гейма. Но Димитров не се даваше и се бори до последно. В крайна сметка с доста атрактивно разиграване и диагонален дроп-шот осигуриха успеха на Лехечка за 4:4.

Мачът се реши в следващия девети гейм при подаване на Григор. Българинът допусна катастрофален пробив на нула, като грешките му (най-често топки в аут) натежаха сериозно. След това Лехечка затвори подаването си на 15 с ас от първата си възможност и продължава в третия кръг.

До днес Григор и чеха имаха по една победа. В следващия кръг намиращият се на 42-о място в ранглистата на АТР чех ще играе с победителя от мача Стан Вавринка -  Тайлър Фриц.