Ева Кайли - бивша зам.-председателка на Европейския парламент и една от главните заподозрени по аферата „Катаргейт“, ще бъде преместена от затвора в Брюксел под домашен арест, съобщи „Политико“. Новината бе потвърдена от белгийския й адвокат Мишел Клез.

Гръцката евродепутатка бе сред първите арестувани през декември 2022 г. Тогава белгийските власти започнаха разследване за подкупи, давани на евродепутати от държави като Катар и Мароко, в замяна на лобиране. Скандалът доби популярност като „Катаргейт“.

Замесени бяха също Франческо Джорджи, който е партньорът на Ева Кайли, и някои други настоящи и бивши членове на ЕП. Сред тях бе и бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери - предполагаем бос на мрежата. През януари той сключи споразумение със следствието.

След това един по един всички заподозрени бяха освободени, като им бе поставена електронна гривна за наблюдение. Зад решетките остана само Ева Кайли. На нея също ще бъде поставена гривна. Процедурата по преместването й ще отнеме вероятно няколко дни.

Пускането на Кейли от затвора е нов етап в многомесечните усилия на властите в Брюксел да установят кой е бил повлиян от чужди правителства, докато е работил за Европейския парламент. Но това не означава, че процесът тръгва към скорошно дело, предупреждава Кристиан Де Валкенеер - професор по наказателно право в университета в Льовен.

Той припомня, че в Белгия пускането под електронно наблюдение се счита за удължаване на заповедта за арест, с тази разлика, че лицето вече не се намира в затвора.