Вече 73 жени са потърсили помощ от новата "Правна клиника" за жертви на домашно насилие в София. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в подкаста "Да подредим града с Георги Георгиев".

Правната клиника е напълно безплатна и осигурява както компетентна юридическа помощ, така и психологическо консултиране.

"Към днешна дата вече 73 са жените, получили нашата подкрепа с Асоциация "Анимус"," отбеляза Георгиев.

И добави, че институциите имат още много работа, а новите народни представители трябва да направят още много по отношение на промените в нормативната уредба.

Георгиев припомни, че по негово предложение, прието единодушно от СОС, в края на миналата година бе открит втори център за пострадали от домашно насилие. Така вече поне 100 жени годишно могат да потърсят подкрепа. 

"Наскоро имаше случай за жена, която буквално по бельо е избягала от дома си и е намерила подслон в новия наш общински център. Наскоро го посетих, там имаше жена, много тежко пострадала, която се хранеше със сламка", разказа той.

Тези два центъра осигуряват първата, неминуема и спешна подкрепа за тях, добави Георгиев.

"Разбира се, хората искат да чуят добрите новини. Добрата новина е, че първо, жертвите не са сами. На второ място -  институционалната подкрепа, която се оказва в София, е безпрецедентна. Това не са просто решения на общинския съвет, това е нова градска политика", бе категоричен шефът на Столичния общински съвет.