Официалната селекция на 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан беше обявена от дългогодишния й директор Тиери Фремо на пресконференция в Париж заедно с новия президент на форума Ирис Кноблох.

Деветнадесет филма ще се съревновават за наградата "Златна палма". Сред тях са "Съвършени дни" на Вим Вендерс, "Старият дъб" на Кен Лоуч, "Миналото лято" на Катрин Брея и "Чудовище" на Хирокадзу Корееда.

Фестивалът ще бъде открит с новия филм на Джони Деп "Жана дю Бари". В лентата режисирана от французойката Майуен той играе френския крал Луи XV. Това е първата голяма роля за Деп след шумния съдебен процес за клевета с бившата му съпруга Амбър Хърд по повод твърденията й, че е упражнявал физическо насилие. Продукцията ще бъде показана в първата вечер на фестивала на Лазурния бряг на 16 май и ще бъде пусната по френските кина в същия ден.

Новият филм на режисьора Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна" с участието на любимите му актьори Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро също попада в официалната селекция. Това е седмото сътрудничество между Скорсезе и Ди Каприо, както и единадесетото му партньорство с Де Ниро. Историята отвежда зрителя в Оклахома през 20-те години на миналия век по следите на серийни убийства на индианци.

Харисън Форд ще получи специално отличие по време на филмовия фестивал, където ще се състои и световната премиера на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", 15 години след дебюта на "Кралството на кристалния череп" на същия форум.

Режисьор е Джеймс Манголд, който дебютира на Лазурния бряг преди 28 години, а сега се завръща като почетен гост. Харисън Форд е присъствал на безброй други прояви в Кан, тъй като всеки Индиана Джоунс е имал премиера на фестивала.

Към тях ще се присъединят и останалите актьори, сред които Фийби Уолър-Бридж, Джон Рис-Дейвис, Мадс Микелсен, Тоби Джоунс, Бойд Холбрук, Итън Айсидор и Антонио Бандерас. Това ще бъде първото участие във франчайза без Стивън Спилбърг.

Сътрудничеството на Харисън Форд с режисьора на "Джурасик парк" започва, след като Спилбърг помага на Джордж Лукас да разработи образа на Индиана Джоунс по време на една ваканция на Хаваите. Манголд получава благословията на Спилбърг и помощта на композитора, номиниран за „Оскар“, Джон Уилямс, който сега е на 91 години. "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" ще бъде краят на една епоха и край на една от най-великите роли в историята на киното.

В Кан ще бъде и испанският режисьор Педро Алмодовар. Той ще представи късометражната лента "Strange Way of Life" - с Педро Паскал и Итън Хоук. Продукцията ще бъде включена в официалната селекция за късометражни филми.

Председател на журито, което ще избере носителите на водещите отличия в международната надпревара, е двукратният носител на "Златна палма" Рубен Йостлунд.

Седемдесет и шестото издание на кинофестивала в Кан ще започне на 16 май и ще продължи до 27 май.