Електромагнитни пушки и пистолети има в почти всяка футуристична компютърна игра, в много филми и романи - но в реалния свят тази технология стана ефективна едва наскоро. Мнозинството експерименти са с оръжия с размерите на оръдие, но Китай представи "нелетален" пистолет CS/LW21 в нормални размери за носене, съобщи South China Morning Post.

Технологията има редица предимства пред конвенционалните барутни оръжия. Няма нужда от експлозив, а от батерии, мунициите са по-близки до плоски сачми или монети, а мощността може да бъде регулирана. Това го прави подходящ за контрол на безредиците.

Гумените патрони могат да бъдат много опасни от близко разстояние и неефективни от много далеч. Тъй като мощността на изстрела е регулируема при електромагнитните оръжия, това позволява да бъде намалена за стрелба от близо, и увеличена при голямо разстояние.

Оръжието е напълно способно да прониква в дърво и да чупи стъклени бутилки, обаче, което означава, че на максимална мощност и близко разстояние вероятно е смъртоносно.

Китайската народна република има дълга история на насилствено потушаване на безредици, със стотици и дори хиляди жертви.

Електромагнитната пушка може да изстрелва няколко хиляди патрона в минута, в пъти повече от стандартните автоматични оръжия. Работи с намотки на 9 нива, и ползва литиево-йонни батерии, които са издръжливи на температурни различия. Мунициите са евтини и лесни за пренасяне и съхраняване.