Московският градски съд осъди на 25 години в колония със строг режим известния журналист и опозиционер Владимир Кара-Мурза по обвинение обвинен в държавна измяна, разпространение на недостоверна информация за руската армия и дейност в “нежелателна организация”. Прокуратурата поиска наказание именно от 25 години затвор, припомня БНР.

Владимир Кара-Мурза беше задържан през април миналата година. Оттогава се намира в следствения арест. Първоначално беше обвинен в разпространение на доказано недостоверна информация за руската армия.

Впоследствие прокуратурата добави още две обвинения - за държавна измяна и за дейност в “нежелателна организация”. През октомври трите дела бяха обединени в общо наказателно производство. Според версията на следствието по време на публично изказване в Съединените щати опозиционерът е обвинил руската армия в използването на забранени средства за водене на бойни действия.

Съдебните прения приключиха на 7 април. Тогава Кара-Мурза се възползва от правото си на последна дума и заяви:

"Единственото, за което се обвинявам е, че за дългите години на политическата си дейност не успях да убедя достатъчен брой мои сънародници и политици в демократичните страни каква опасност носи за Русия и за света сегашният режим в Кремъл”.

Като цяло "последната дума" на Кара-Мурза от миналата седмица стана хит в световните мрежи.

"Подписвам се под всяка дума, която съм казал и за която съм обвинен днес", каза Кара-Мурза, като акцентира върху борбата си срещу офанзивата в Украйна и президента Владимир Путин.

"Не само че не се разкайвам за нищо от това - аз се гордея с него", каза той в последните си думи пред съда, които бяха публикувани в канала на журналиста Алексей Венедиктов в "Телеграм".

"Обвинявам себе си само за едно нещо", казва Кара-Мурза.

"Не успях да убедя достатъчно мои сънародници и политици в демократичните страни в опасността, която сегашният кремълски режим представлява за Русия и за света."

Журналистът със западно образование беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г.

"Гордея се с факта, че Борис Немцов ме въведе в политиката. И се надявам, че той не се срамува от мен", казва Кара-Мурза.

Владимир Кара-Мурза заяви още:

"Знам присъдата си... такава е цената за негласност в Русия сега".

Кара-Мурза твърди, че е бил отровен два пъти - през 2015 г. и 2017 г. - заради политическата си дейност, но е продължил да прекарва дълги периоди от време в Русия.

"Знам също така, че ще дойде ден, в който мракът над страната ни ще се разсее.

Когато войната ще бъде наречена война... когато тези, които подбудиха и започнаха тази война, ще бъдат заклеймени като престъпници, а не хората, които се опитаха да я спрат."

ЕС: Възмутително сурова присъда

ЕС осъжда решението на съда, взето въз основа на политически мотивирани обвинения.

Това се казва в разпространено изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

„Днешното възмутително сурово решение е ясно доказателство за политическата злоупотреба с правосъдието с цел натиск върху активистите, правозащитниците и всеки глас, противопоставящ де на руската незаконна агресивна война срещу Украйна“, заявява дипломат номер 1 на Европа.

И допълва, че процесът срещу Владимир Кара-Мурза не е в съответствие с международните стандарти за компетентен, безпристрастен и независим съд. Слушанията са били недостъпни за наблюдатели.

„Призоваваме Русия да освободи незабавно и безусловно всички, хвърлени в затвора с политически обосновани обвинения. Също така призоваваме Русия да отмени подтисническото си законодателство, включително законите, цензуриращи правдивата информация за войната в Украйна, и законите за т.нар. чужди агенти и нежелателни организации, използвани единствено за подтискане на гражданското общество и независимите гласове“, се казва още в изявлението.

ЕС постоянно проучва начини как да поможне на хора като Кара-Мурза, каза Петер Стано, говорителят на Жозеп Борел. Той бе попитан дали ЕС ще се опита да „отърве“ Русия от хвърлени в затвора  и други дисиденти, като им предложи убежище – така, както някога Западът е приютил хора като писателя Александър Солженицин.

„Помагаме на мнозина, които вече са напуснали Русия, на мнозина, които са още в Русия. Но по очевидни причини няма да влизаме в подробности как ги подкрепяме и как им помагаме“, заяви Стано.

ЕС помага и на семействата на тези хора. Зад всеки хвърлен в затвора активист или правозащитник стои неговото семейство, което също е унижавано и тормозено, ако не и подложено на съдебно преследване посочи „гласът“ на европейската дипломация.