Словакия ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс и БНР.

Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Същевременно според високопоставен представител на ЕС постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос, обявени от по-рано Полша и Унгария, посочва БТА.

Това отговориха днес и на въпрос на Клуб Z от Комисията. Министърът на земеделието Явор Гечев също нястоява за спешни мерки, иначе може и България да спре вноса, който подбива цените и обрича нашата продукция на застояване в складовете - без тенденция да се продаде.

Ниските цени на световния пазар и слабото търсене означават, че зърното по-скоро остава в ЕС, вместо да бъде продавано, съобщава БНР.

"Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия", каза европейският представител, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния.

"Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса... Ще видим какво можем да направим през идните седмици и месеци", допълни той.