Българските зърнопроизводители са готови да протестират в Брюксел, ако Европейският съюз не вземе мерки относно потока пшеница и слънчоглед от Украйна.

Това заяви пред БНТ тази сутрин председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов. Според него единственото решение е спиране на вноса от Украйна или мерки, които да гарантират, че украинската продукция минава транзит през страната, каквато беше идеята на договорените коридори.

Както Клуб Z писа, украинското зърно доказано подбива цените на пазара, а хората от бранша и правителството са единодуши, че така нашата продукция застоява по складовете, без шанс за реализация.

Някои държави като Полша, Унгария и Словакия вече въведоха такава забрана, но Европейската комисия обяви решението за неприемливо. За България въпросът е висящ - обявили сме подобно намерение, но чакаме реакция от ЕК.

Костадинов обяви тази сутрин пред БНТ, че земеделците смятат, че проблемът не може да бъде решен с изплащането на обезщетения.

"Искаме мерки като транзитни такси за преминаване, за гарантиране на тези коридори, което е много по-важно от средствата, които се предлагат", заяви в "Денят започва" Костадин Костадинов.

Както Клуб Z писа, неотдавна БНР разпространи изчисления, че за първите 3 месеца на тази година украинската пшеница, внесена у нас, е 470 900 тона, което е 24 пъти повече от цялата минала година, също така половината от слънчогледа, който влезе в Европа, е в България и т.н.