Милиардерът Илон Мъск най-после официално обяви, че планира да създаде собствен изкуствен интелект. В интервю пред американския ТВ канал "Фокс Нюз" той каза, че ще го кръсти "TruthGPT".

От няколко седмици се въртят слуховете, че Мъск планира свой проект - след като изтече информация, че Twitter купува хиляди видеокарти за центровете си за данни (безполезни за всичко друго, освен копаене на криптовалути или изкуствен интелект), и че наема множество бивши кадри на компании, занимаващи се с изкуствен интелект.

GPT в името на популярния чатбот ChatGPT всъщност е съкращение от "генеративен предобучен трансформатор" - терминът, с който се опитва типа езиков модел. Мъск разяснява, че ще кръсти своя TruthGPT, за да подчертае, че изкуственият интелект ще "търси максимално истината, за да разбере същността на вселената".

Милиардерът добавя, че се иска неговият продукт да е "трета опция" на тези, предлагани от OpenAI и Google, и се надява "да направи повече добро, отколкото лошо". Мъск доскоро бе сред най-големите критици на изкуствения интелект.

Милиардерът всъщност е сред основателите на OpenAI, или по-точно - един от основните му първи инвеститори. След несъгласие с ръководството обаче се отдръпна от компанията и ги критикува както заради модела им на монетизиране на услугата, така и за сделката им с Microsoft.