Социалната мрежа Twitter може да се сдобие със свой изкуствен интелект за генериране на съдържание, съобщава Business Insider. Илон Мъск е закупил 10 000 графични карти за два от центърите за данни на компанията, твърдят техни източници, а преди месец компанията нае двама изследователи от проекта DeepMind.

В център за данни подобна бройка графични карти нямат никакъв смисъл - освен ако не се ползват за невронна мрежа или изкуствен интелект. А DeepMind е компанията, която създаде първия изкуствен интелект, способен да бие хора на играта Го (много по-комплексна от шаха) и която после бе закупена от Google.

Засега още не е ясно по какъв начин точно ще се използва AI в микроблогинг платформата Twitter. Масовата употреба в момента е за генериране на изображения или текст, като популярният ChatGPT например е напълно способен да съкрати всяко съобщение в 140 знака - но това отдавна не е лимита за публикации в Twitter.

Любопитно е, че по принцип Мъск е сред най-шумните и апокалиптични критици на изкуствения интелект като цяло и OpenAI - компанията зад ChatGPT - в частност. По всичко обаче личи, че по отношение на OpenAI въпросът е по-скоро личен.

През 2018 г. Мъск заявява на Сам Олтман, едно от водещите лица в компанията, че тя изостава от Google, и предлага той да стане изпълнителен директор. Останалите основатели отказват - а после и изпреварват Google в публикуването на своя изкуствен интелект.