Европейският парламент „призовава руския народ да предотвратява продължаващото извършване на зверските престъпления, дело на политическото и военното ръководство на тяхната страна, което води незаконната агресивна война срещу Украйна единствено в подкрепа на оцеляването на собствения си престъпен режим и разрушава перспективите за спокойно и благоденстващо бъдеще на руския народ“.

Призивът се съдържа в текста на проекторезолюция на евродепутатите социалисти Педру Маркеш от Португалия и Влоджимеш Чимочевиш от Полша.

Пет от общо 7 политически групи в Европейския парламент внесоха свои текстове за проекторедолюция, посветена на репресиите в Русия, най-вече на случаите с осъдените дисиденти Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза. Не са го сторили само крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) и радикалната левица.

Двама български представители са сред вносителите. Илхан Кючюк от ДПС е участвал в изработването на текста на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), а Ангел Джамбазки от ВМРО – на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Навални е заплашен от нова присъда, която може да достигне 35 години затвор. Кара-Мурза бе осъден в понеделник на 25 години лагер.

ЕП прие искането тази вечер в Страсбург да има извънреден дебат по темата. А утре ще бъде гласувана резолюцията.

Във всички текстове се призовава за незабавното освобождаване на Навални, Кара-Мурза, както и на всички осъдени по политически причини.

Либералите и консерваторите настояват за строги мерки по Глобалния санкционен режим на ЕС за нарушения на правата на човека срещу отговорните за произволните процеси, арести и изтезания. От ЕКР допълват, че част от хората, свързани с процеса срещу Кара-Мурза, са замесени в убийството на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г., а двама от тях – и в отравянето на Навални през 2020 г.

Същевременно консерваторите приветстват скорошните извинения на Алексей Навални за позицията му за руско-грузинския конфликт през 2008 г. От групата призовават дисидента да се дистанцира от империалистическата политика на Русия, която той е подкрепял в свои предишни изказвания.

От групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) призовават страните членки да осигурят хуманитарни визи и друга подкрепа на руските дисиденти, заплашени от политически преследвания. Дипломати от ЕС и от посолствата на държавите членки трябва да продължат да присъстват на съдебните процеси срещу дисиденти.