След като вчера ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" постигнаха договорка за председател на парламента да бъде избран Росен Желязков от ранна сутрин днес, още преди избора да стане факт, БСП и "Възраждане" в един глас заклеймиха тази договорка с аргументи, които трудно издържат на проверка на фактите.

Очаква се Желязков да бъде избран днес, а след три месеца да бъде сменен от човек на "Продължаваме промяната - Демократична България" - без изненади - бившият председател на НС Никола Минчев. Също така втората сила в парламента ще получи председателското място в правната комисия, като се спряга името на бившия правосъден министър Нарежда Йорданова.

"Няма такова нещо ротационен председател. Това е някаква новост в българската политика - джентълменско споразумение.  Ние през цялата кампания обяснявахме, че двете политически сили на практика са едно и също. И след като българските избиратели са си дали гласа за това нещо, а именно изпращане на оръжия за Украйна, на други помощи, купуване на Ф-16, а не социална политика - това се получава в българския парламент. Двете партии представляват едни и същи интереси".

Това заяви Георги Свиленски от "БСП за България". Фактите обаче са по-различни,  В третия и последен мандат на Бойко Борисов като премиер БСП, макар да се водеше опозиция, представляваше "един и същи интереси" с ГЕРБ по някои важни теми като отношенията с Русия и кадруването в съдебната власт.

От БСП аплодираха Борисов, когато той се извини на Владимир Путин за това, че България не построи "Южен поток" - проект, който не отговаряше нито на българските интереси, нито на европейските изисквания. След това социалистите коментираха в стил "аз нали ви казах", когато правителството на Борисов даде 3 млрд. лв. от българския бюджет, за да бъде построен т.нар. Балкански поток, с който Русия заобиколи Украйна и улесни започването на войната,

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор, както и на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ стана и с подкрепата на БСП. В миналия парламент пък партията не просто подкрепи, а дори инициира връщането на хартиената бюлетина, с което направи огромна услуга на ГЕРБ.

Депутатите от "Възраждане" няма да подкрепят номинацията на Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание. Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов на влизане в парламента.

Той напомни, че партията му е издигнала своя кандидатура за председател на народното събрание - на адвоката Петър Петров.

"След като патерицата на ГЕРБ ще подкрепи Росен Желязков няма как нашият кандидат да бъде избран очевидно", каза Костадинов като уточни, че под "патерицата на ГЕРБ" визира "Продължаваме промяната - Демократична България".

Фактите обаче са по-различни. Точно "Възраждане" и "Има такъв народ" бяха патериците, които помогнаха на ГЕРБ и ДПС да свалят правителството на Кирил Петков. В миналия парламент "Възраждане" внесе законопроекти свързани със съдебната реформа, които много напомняха на идеите на ГЕРБ за такава реформа или по-точно - за нейното неслучване.