Трябва да има всеобща мобилизация. Това обяви депутатът от Държавната дума на Руската федерация от временно окупирания Крим Михаил Шеремет.

"Трябва да има всеобща мобилизация. Трябва да се бием "с целия свят", както се казва, и всеки да усеща своята съпричастност към страната. В момента (мобилизацията) е напълно възможна", каза той, цитиран от руското издание The Moscow Times.

Медията посочва, че на 12 септември 2022 г. Шеремет е "предсказал", че в Русия ще се проведе мобилизация. Седмица по-късно Владимир Путин официално я обяви.

На 11 април 2023 г. Държавната дума на Руската федерация прие изменения в законодателството, с които бе създадена възможността руските власти да изпращат електронни повиквателни. Повиквателната ще се смята за получена от момента, в който бъде публикувана в личните профили на руските граждани на сайтовете на държавните служби.

Военният наблюдател и бивш говорител на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов смята, че по-нататъшната мобилизация в Русия ще обхване не само малките провинциални градове, но и големите. По думите му повиквателни ще започнат да получават и повече жители на Москва и Санкт Петербург.