Парламентът избра за свой председател Росен Желязков (ГЕРБ). 136 депутати гласуваха "за", нямаше гласове "против", 94 се въздържаха.

Вчера първите две партии постигнаха споразумение, според което Желязков ще бъде сменен ротационно, ако парламентът работи повече от три месеца. "Продължаваме промяната - Демократична България" сега ще имат председател на правната комисия, като този пост също подлежи на ротация.

Предложението на ""Продължаваме промяната - Демократична България" за ротационен председател на парламента е на Никола Минчев. За шеф на правната комисия се спряга бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

От "Възраждане" отново предложиха Петър Петров и обясниха, че дават възможност на втората политическа сила да не предава избирателите си. Петров не бе избран.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че решението за ротационен председател е противоконституционно. Според нея това е пореден удар върху авторитета на парламента. Тя призна, че ситуацията е сложна, но според нея това не означава да се заобикаля Конституцията. И припомни, че представители на двете партии са декларирали, че по-скоро ще им отрежат и изсъхнат ръцете, вместо да подкрепят представители на другата.

"Коалиция на джентълмените с една ръка", обобщи Нинова.

Веднага след това думата взе Асен Василев от "Продължаваме промяната":

"Колеги от "Възраждане", вие искате, казвайки, че сте прокремълска партия, България да се развива в посока, подобна на Руската федерация. По вашите събирания се виждат повече руски знамена и по-малко български.

Вие искате не европейско развитие на България. Това означава в България да се установи режим на управление, подобен на този в Русия. Една държава, от която българските граждани емигрират в Европа. Няма как да подкрепим председател, който ще води в тази посока.

Г-жо Нинова, предишният парламент се занимаваше с промени в Изборния кодекс, които доведоха до изборите с най-съмнителните резултати. Тези промени бяха наложени от едно мнозинство, което се формира за избор на председател. И избра председател на ГЕРБ. Ако има други идеи, различни от ротационен председател, дайте идеи. Има ясна законодателна програма, за да няма пак изненади с Изборния кодекс.

В момента се опитваме да направим нещо изключително трудно. Да изберем председател и да свършим някаква полезна работа. Тези закони ако бъдат приети, даже този парламент да не излъчи правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред.

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първия мандат и участие на ГЕРБ".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов репликира, че евроатлантическият път на развитие "унищожава нашата държава". Според него избирателите на втората политическа сила виждат, че тя става патерица на ГЕРБ.

"В Германия живеят доста по-добре, затова искаме да водим България към Германия, а не към Русия", отговори му Василев.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че най-голямата парламентарна група трябва да предложи председател. Според него се оформя мнозинство в Народното събрание и мястото на ДПС е да бъде опозиция на това мнозинство.

"ГЕРБ плюс промяната е равно на подмяна", обобщи Карадайъ.

Парламентарната традиция в такива моменти изисква да се кажат думи с тържествен характер, аз обаче мисля, че не е моментът за патос, не е моментът и за тържество, заяви от трибуната председателят на 49-ото Народно събрание (НС) Росен Желязков след избора му начело на институцията.

"Всички ние осъзнаваме отговорността и тази отговорност са очакванията на обществото за сигурност, справедливост, за стабилност. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция", отбеляза Желязков.

Депутатите избраха и заместник-председатели на Народното събрание - по един от всяка парламентарна група. Това са Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП-ДБ), Цончо Ганев (Възраждане), Филиз Хюсменова (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП) и Андрей Чорбанов (ИТН).