Имунитета на отцепника от "Има такъв народ", сега в редиците на "Продължаваме промяната" - Радостин Василев, поиска днес главният прокурор Иван Гешев.

Василев, който е бивш министър на спорта в последното редовно правителство, в момента е народен представител от ПП-ДБ. От съобщението, публикувано на сайта на прокуратурата, става ясно, че Иван Гешев е видял "принуда" от страна на Василев. Става въпрос за стария случай с бившата депутатка на ИТН - Христинка Иванова, за която от партията на Слави Трифонов твърдяха, че е била сплашвана от ексминистъра да се присъедини към групата отцепници, която се оформи около него с напускането на ИТН на кабинета "Петков".

Любопитното е, че имунитетът му е поискан само час след сутрешната тв изява на Василев, в която той говори надълго за Иван Гешев, в т.ч. че в момента главният прокурор събирал компромати срещу "Промяната".

От съобщението на обвинението става ясно, че предложението за сваляне на имунитета на Василев е изготвено от прокурор от отдел "Специализиран" към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. Т.е. преди близо година.

"В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК". В превод: "Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години." "Опитът е започнатото изпълнение на умишлено престъпление, при което изпълнителното деяние не е довършено или макар и да е довършено, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици на това престъпление."

Хората на Иван Гешев събрали доказателства за тази близо година, че "на 13.06.2022 г., в гр.София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х.И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47. НС, както и Народното събрание".

На 13 юни 2022 г. , малко след като Василев и напускащите парламентарната група на ИТН депутати свикаха пресконференция, за да обявят, че напускат Трифонов, от партията свикаха контрапресконференция, за да представят неизвестната дотогава депутатка от групата си Христинка Иванова и да обявят, че е била сплашвана от Василев и тя да подаде своята молба. Пуснаха и запис от телефонен разговор между двамата.

Ето някои от разменените реплики:

Иванова: Аз няма да ставам ПП.
Василев: Ние няма да ги подкрепяме. Иначе се връщам в парламента и ти ставаш никой.
Иванова: Смених си мнението.
Василев: Недей се страхува. Уплашиха ли те?
Иванова: Никой не може да ме плаши като не ме знае как се казвам.
Василев: Утре ще дойдат хора при теб да си подадеш молбата за напускане на Народното събрание.

"Ще го изпратим в прокуратурата да се задействат", заплаши още тогава зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, депутат и в този парламент.

Впоследствие Василев отрече да я е заплашвал - искал да ѝ прати юристи да ѝ помогнат да попълни заявлението си за напускане на партията на Трифонов. 

Предизвестено

Тази сутрин Василев бе гост в сутрешния блок на Нова тв, като бе попитан какъв фактор е Иван Гешев в преговорния процес за съставяне на правителство. Както е известно, ГЕРБ се съгласи този път да приеме измененията в НПК, с които се въвежда ефективен механизъм за контрол на главния прокурор. Това предизвиква бурна реакция у Гешев и присъдружните на обвинението сайтове - как бил продаден и главата му била залог за кабинет. От коментара на Василев се разбра, че той очаква последвалото малко по-късно през деня искане за свалянето на имунитета му.

"Това е интересен въпрос особено за човек като мен, който месеци наред чрез официоза на Иван Гешев "Пик" е заплашван денонощно - със сваляне на имунитет, срещу мен има няколко проверки. Вчера четох в официоза, че се готвят да ми повдигат обвинение", заяви той.

И допълни по адрес на Гешев:

"Функцията му става политическа, изключително политическа. Истината е, че в момента той трябва да осъзнае, че времето за промените и за момента на неговото разследване настъпва."

На въпрос може ли негова намеса да промени политическата игра, депутатът на ПП отвърна:

"Абсолютно може. Имаме информация отвътре, че търси такава провокация - с определени действия той да променя... Знаете как работи той, прокуратурата се използва като бухалка."

Малко по-късно в парламента, в коментар след съобщението за искания имунитет, Василев коментира горе-долу същото. Че е очаквал този акт от страна на прокуратурата. 

"Един час, след като казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е на път да бъде приет и контактните групи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ работят много усилено, и че е време Иван Гешев да бъде разследван, той реагира мигновено", посочи.

Все още обаче не бил решил дали сам ще даде имунитета си или да остави парламентът да го гласува, каквато е процедурата при отказ. Щяло да се обсъди в групата. Какво ще се случи, ще стане ясно през следващата седмица, тъй като депутатите се разпуснаха до другата сряда.

Крум Зарков иска да овладее прокуратурата. И Радостин Василев. И още от Гешев...

Самият Гешев коментира случката от Бургас. И не само тази... 

"Вчера е постъпило предложение от СГП за сваляне на имунитета на народен представител. Колегите от Върховна касационна прокуратура ще изготвят становище за неговата основателност.

Не съм запознат с досъдебното производство. В случай, че преценя, че предложението е основателно, ще изготвя съответното мотивирано искане до Народното събрание. Но както знаете, според българската Конституция, всеки е невинен до доказване на противното", каза сякаш с известно съжаления Гешев пред медии в Бургас.

За Цветан Василев, който се укрива в Сърбия

Изготвена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев. Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система и е поискано да бъде обявен за международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото „КТБ“, разкри главният прокурор.

(От първото искане за екстрадиция на Василев са минали 9 години, б.р.)

По това дело (за КТБ) Василев е подсъдим, но се укрива в Сърбия, припомни той.

"За мен е ясно, че се укрива с помощта на руската държава (не стана ясно на какви международни или следствени документи се позовава главният прокурор, б.р.) 

 Зад това седи зловредното руско влияние. Ясно ми е, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата", каза обвинител №1.

За законопроекта „Зарков“

"Ако този законопроект бъде приет, ще бъде поставен въпросът пред Конституционния съд - да прецени дали съответства на Конституцията.

"За всички български юристи, не само за мен, е ясно, че проектът противоречи на Конституцията. Целта е овладяване на българската прокуратура и преформатиране на политическия и икономическия живот. Това, което ще последва е и една лавина от доноси срещу главния прокурор с оглед овладяване на прокуратурата.

Истината е, че това е един противоконституционен текст, който някои наричат съдебна реформа."