Министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който вчера даде скандална пресконференция, в която обяви, че заедно с петима депутати, напуска ИТН, отрече да е заплашвал народната представителка Христинка Иванова. Той разказа и че е имало среща на отцепниците с премиера Кирил Петков в апартамента на Василев два -три дни по-рано. Министърът обвини Тошко Йорданов в лъжа, нарече го "професионален лъжец" и го призова да си търси адвокати.

"Предателството по-скоро е при нея. Нямам притеснения за записа.  Не я заплашвам. Мога да ѝ пратя и хора за сладолед. Но става дума за юристи. Да си попълни молбата за напускане."

Това беше обяснението на Василев във вторник сутрин пред бТВ по повод записа на негов разговор с Иванова, пуснат вчера на контрапресконференцията на ИТН.

"Тя твърди, че е неграмотна, не може да си попълва молбата, аз ѝ казвам, че ще и пратя хора да си попълни молбата за напускане. Адвокат съм, никаква принуда няма в този случай", повтори Василев.
"Аз съм съвършенно спокоен, това, което чухте не е заплаха. Ако някой ме набеди, че съм заплашвал, ще бъде осъден за това", каза още той.

Министърът обясни, как два-три дни преди обявяването на напускането на ИТН е имало среща с премиера.

"8-9 души се срещнахме с Кирил Петков, в моя апартамент. Нищо не ни е обещавал, искаше да ни разкаже какво става в регионалното министерство."

"Бяхме се събрали с депутатите вкъщи без него, той помоли да се присъедини. Никога не е имало уговорки за постове, за пари", каза Радостин Василев.

"Кирил Петков знаеше единствено и само, че аз ще напусна. Бях му го споделил по-рано, веднага след като Слави Трифонов оттегли министрите си", обясни още той.

Според него някои от депутатите от ИТН искали да напускат още от януари, но не им достигала смелост. Тошко Йорданов се държал арогантно с народните представители от парламентарната група, отказвал да се съобразява с мнението им.

"Сега разбирам, че в 47-ото Народно събрание (НС) депутатите на "Има такъв народ" (ИТН) са "гумени печати" на волята на ръководството", каза още Василев.

"В нашата партия всички народни представители минаха тест за лоялност. Екип от професионалисти с таблети задаваха стотици въпроси и след това някои бяха подложени на детектор за лоялността им. Тошко Йорданов е единственият, който не се подложи на този тест за лоялност", посочи министърът в оставка.

По думите на Василев първоначално хората, които са искали да напуснат, са били повече. "Всички бяхме заплашвани", каза той. А на ново питане за колко души е ставало въпрос, каза: "10-12".

"Когато си безгласна буква, е трудно да тичаш срещу вятъра", добави той за отказалите се в последния момент.

Попитан за думите си в разговора с депутатката Христинка Иванова, че като напускат, това не значи, че ще подкрепят ПП, той се измъкна:

"Не мога да дам подкрепа, министър съм, трябва да ми се гласува първо оставката, но колегите не са обещали подкрепа на ПП. Какво ще се случи оттук нататък в момента е в ръцете на НС и на премиера."

Радостин Василев пак обяви, че иска да бъде поставен на детектор на лъжата.

За случая със заведението на "Дианабад" “Ресторант 101", свързван с Александър Сталийски, министърът определи Тошко Йорданов като "професионален лъжец". Според Василев председателят на ПГ го предупредил да остави на мира заведението. Версията на Йорданов е, че никога нищо не е казвал за ресторанта, а е помолил Василев да не предизвиква напрежение с регионалния министър Гроздан Караджов.

"Пич, Дългия ме праща, недей праща хора в ресторанта, а и да не хвърляме напрежение върху Гроздан Караджов - това го каза в моя кабинет", твърди и днес Радостин Василев.

За квалификациите от пресконференцията на ИТН, че е мутра, министърът адвокат, каза за Тошко Йорданов:

"Ние го защитаваме в делото му срещу Татяна Дончева, в делото му срещу Асен Василев. Сега заради мутра ще трябва да търси други адвокати, за да се зашитава срещу мен."

"Не желая да има експертен кабинет с трети мандат на ИТН и подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Това е невъзможно, Това е престъпление", каза накрая Радостин Василев.