„Бихме искали да знаем кога и как Украйна може да влезе в НАТО и какви гаранции за сигурността ще има за нея по пътя към това членство“, заяви президентът на страната Володимир Зеленски.

Той говори на пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, който пристигна на необявено посещение в Киев.

Това е първата визита на Столтенберг в Украйна след началото на руската агресия на 24 февруари 2022 г.

„Ще повторя – не се готвим за каквато и да била алтернатива на членството в НАТО. Не обсъждаме това като компромисно решение. Моите думи не са към обществеността, защото тя разбира това. А са към някои страни, които постоянно търсят някакъв компромис по въпроса за членството на Украйна в НАТО", допълни Зеленски.

От думите му стана ясно, че покана може да бъде отправена още на срещата на върха във Вилнюс през юли. Той е поканен да присъства на това събитие, което определи като историческо.

„Нека бъда ясен. Полагащото се място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Това място е в НАТО. И с времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите възможно това“, увери Столтенберг.

Той обеща военната подкрепа за Украйна да продължи. И изтъкна, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са предоставили 65 милиарда евро само за военна помощ.

Недопускането на влизането на Украйна в НАТО все още остава една от целите на т.нар. специална военна операция на Русия, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Несъмнено, защото в противен случай това ще се превърне в сериозна, значима заплаха за сигурността на нашата страна", каза говорителят в отговор на въпрос.

Коментирайки днешното посещение на Столтенберг в Киев, Песков посочи, че Кремъл не може да даде оценка на перспективите за влизане на Украйна в пакта.

Бивш съветник на Зеленски: Очаквайте Втора руско-украинска война в периода 2027-2029 г. (ВИДЕО)

Сутринта генералният секретар на НАТО посети киевското предградие Буча, станало известно с масовото клане малко след началото на руската агресия.

„Бях дълбоко разтърсен от това, което видях там. Руските зверства срещу украинския народ продължават и днес. И на виновните трябва да бъде потърсена отговорност“, каза Столтенберг.

Той положи венец на мемориала на загиналите украински войници на Михайловския площад в Киев.

Ройтерс съобщи, че гостът е разгледал останките от унищожена руска бойна техника.

Генералният секретар на НАТО пристигна в Киев в навечерието на поредната среща "Рамщайн", пише украинският сайт НВ. На 21 април в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия ще има заседание на Контактната група на съюзниците по отбраната на Украйна. Това ще бъде 11-ата такава среща. Очаква се Киев да помоли съюзниците за спешни допълнителни доставки на боеприпаси за зенитноракетни комплекси.