В Българския енергиен холдинг (БЕХ) е създадено ново дружество – Национален енергиен оператор, което да се фокусира върху системи, които да способстват за развитието и съхранението на зелена енергия. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в началото на специализирано събитие "Energy of Tomorrow", което се провежда днес в "Интер Експо Център" в София, пише БТА. 

По думите му работи се активно и с Европейската комисия за започването на проекти, които по различен начин да стимулират внедряването на подобни технологии.

Според служебния министър на енергетиката кризата в Украйна е стимулирала процеса по насърчаване на процеса по декарбонизация и въвеждането на алтернативни източници на енергия.

"България има една от най-големите въглеродно интензивни икономики в Европа, но това представлява и голяма възможност за внедряването на нови технологии", добави министър Христов.

Междувременно и на същата конференция председателят на Комисията за водно и енергийно регулиране Иван Иванов обяви, че КЕВР нямало да допусне рязка промяна на цените на електроенергията и на топлинната енергия от 1 юли. Не стана ясно как може да бъде толкова сигурен, защото цената би трябвало да зависи от пазарната конюктура върху, което КЕВР не може да влияе. 

Иванов побърза да успокои и за цените на газа. По думите му доставките до края на годината не само са осигурени доставките до края на годината, но и синьото гориво продължава да поевтинява в Европа и у нас.