Смених ръководството на централата в първите си месеци като министър заради доклади от службите за потенциални връзки на ръководството с Русия и корупционни схеми. Това обяви служебният министър на енергетиката за "Защо г-н министър" по bTV.

"В тях се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка "Магнитски".

Двама бивши директори АЕЦ "Козлодуй" бяха санкционирани по закона "Магнитски".

"Официално няма фирми, работили с АЕЦ "Козлодуй", които да са собственост на тези лица. Фирмите, които сега работят с централата, са изградили компетенции и имат лицензи. Новите фирми са за периферни услуги. За годишния планов ремонт – няколко са фирмите в България", каза Христов.

Той посочи, че ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган не работи заради задължения.

"Пред споразумение сме, което да осигури пълно плащане и всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лева заедно с лихвите".

Христов изтъкна, че "от Украйна има интерес за оборудването от АЕЦ "Белене", но няма конкретика".

"Далеч сме от даване на оборудването. За "Белене" трябва да се вземе решение на база на всички цифри и анализи. За момента няма такава готовност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката обясни, че имат проект за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба", обясни той.

Христов посочи, че през април България очаква да получи "доклад за претенциите от наша страна и за защита на претенциите от страна на Русия".

"Наели сме една от най-добрите международни кантори, която има добър списък със спечелени дела по арбитраж. Ако имаме добър шанс и това да е в интерес на страната, ще заведем арбитражно дело".

Христов настоява, че "изпълняваме всички ангажименти за декарбонизацията без да затваряме централите през 2025 година".

"Не можем да изпълним ангажимент от Плана за възстановяване, който смятаме да го предоговорим. Аз вярвам, че европейските институции работят в интерес на Европа. Интересите на България, като част от Европа, трябва да съвпадат с тези интереси. Ние не сме опитно зайче. Не може Европа да ни кара да правим нещо, което ще нарани енергийната и националната сигурност. Имаме силни аргументи".

Според него никоя друга държава не е поемала ангажимент за затваряне на 40% от регионални мощности. Служебният кабинет ще предложи и алтернативи.

"Не се предвижда държавна подкрепа за ТЕЦ "Марица Изток 2". Там трябва да се направят усилия за оптимизиране на процесите и да бъде един от пазарните играчи. Не сме в миналото с въглищата, защото дълго време сме нямали стратегия и не е правено нищо за развиване на мощности от възобновяеми източници. Затова разработваме визията за електроенергетиката, за да не сме зависими от въглищата".

Росен Христов изрази надежда през лятото да има редовно правителство.